(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Van Ham Thuan Nam naar Mui Ne

Donderdag 26 november 2009 vertrekken we op de fiets. Er staat vandaag een lange rit op het programma. Het gaat echter lekker snel en na 2 uur fietsen zijn we 28 km verder in Pan Thiet. De tocht is met veel vals plat, maar dat gaat gelukkig goed. Als we later een heuveltje op moeten blokkeer ik echter volledig en moet ik een stuk lopen. Dat geldt voor meer mensen van de groep, al kunnen de meesten naar boven trappen. Hoewel de bus en de fietsenwagen achter ons blijven rijden voor afvallers, is er niemand van de groep die vissersbotenheeft opgegeven. Bovendien is een stukje lopen goed voor de benen.
In het stadje hebben we een koffiestop, waarna we 3 km verder rijden naar de Chamtoren, een restant van een groter complex. De Cham is een volk, dat hier heeft gewoond en het Hindoeïsme aanhangt. Er zijn nog 140.000 mensen over waarvan de meesten in Midden Vietnam wonen.
Voorbij de toren hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Als het begint te regenen, kunnen we gelukkig schuilen bij de ingang van het complex.
Als het droog is gaan we weer verder en we dalen af richting Mui Ne. Hier aangekomen schrik ik van de vele resorts, toeristenwinkels, restaurants, enz. Het ziet er allemaal erg toeristisch uit en dat is een afknapper na ruim een week dwars door Vietnam gefietst te hebben.
Gelukkig rijden we al die zaken voorbij en komen in een rustiger gedeelte in Thai Hua resort, dat prachtig gelegen is aan het strand.
Na de lunch maak ik een flinke strandwandeling voordat we weer gaan fietsen. Om 15.30 uur vertrekken we voor de allerlaatste kilometers. De rit voert naar de rode zandduinen. Als we daar aankomen worden we belaagd door kinderen die met plastic matjes lopen te leuren. Op zo'n matje kun je de zandduinen afglijden. Weinig mensen hebben belangstelling en degene die het wel doet komt slechts een klein stukje vooruit.
Op deze plek nemen we afscheid van onze fietsen, Mr. Happy en zijn chauffeur. Zij gaan weer terug naar HCMC.