(Leestijd: 2 - 3 minuten)

snoepjes maken in Tra VinhVan Ben Tre naar Tra Vinh

16 november 2009 gaan we eerst een stukje op de fiets. We krijgen eerst nog een demonstratie van de lekkernij van Ben Tre: kokossnoepjes. De melk van 12 maanden lang gedroogde kokosnoten wordt uitgeperst en daarna vermengd met honing. Dit mengsel wordt ingekookt tot een dikke massa, die na afkoeling tot snoepjes wordt versneden, die met de hand worden ingepakt.
Met de bus gaan we daarna de pont op en steken een brede tak van de Mekong over. We rijden weer naar een opstappunt voor de fiets en doorkruisen daarna een gebied met veel fruit. We rijden door dorpjes, steken af en toe een rivier over en na 16 km staat de bus weer klaar bij een grote kerk.
We rijden met de bus naar Mo Cay, waar we een uurtje kunnen rondkijken op de markt en we kunnen lunchen.
Na mijn noedelsoep loop ik verder tot ik overvallen wordt door een tropische regenbui. Ik ren naar een café en bestel daar koffie. Dat is hier in Vietnam een hele ceremonie: glas met filter erboven en je moet wachten tot alles lekker doorgedruppeld is. De koffie wordt in een glas met ijs gegooid, suiker erbij, roeren en drinken maar.
Na de lunch fietsen we 15 km langs verschillende rivieren en riviertjes en komen uiteindelijk in Tra Vinh.
Degenen die dan nog zin hebben kunnen nog een stuk extra fietsen. We rijden langs het Verenigingsmonument, dat de hereniging van de beide Vietnams in 1975 symboliseert. Op het monument worden de verschillende bevolkingsgroepen in het land uitgebeeld.
khmertempelVervolgens gaan we naar de Ba Om vijver, waar Cherry ons een vreemd verhaal vertelt over het ontstaan van die vijver. Het gaat om een wedstrijd tussen mannen en vrouwen en welke groep van de twee het eerste een vijver heeft gegraven. De vrouwen gaan onmiddellijk aan de slag, terwijl de mannen eerst een drankje drinken. Ze doen wat lacherig naar de vrouwen in de wetenschap dat zij sterker zijn en dus het eerste klaar zullen zijn. De vrouwen werken echter ook 's nachts door. Dat doen ze bij het licht van vuurvliegjes, die ze vangen en met een grote hoeveelheid in een net stoppen, zodat ze goed licht hebben. Het gevolg is, dat de vrouwen de wedstrijd winnen. En de prijs? Vanaf dat moment mogen zij de baas spelen over de mannen. Op dit moment is het een ontmoetingsplaats voor verliefde stelletjes.
Vlakbij staat de Ang Pagode, een khmertempel, gebouwd in een stijl, die erg op een Thaise tempel lijkt. We fietsen door de stad terug naar het hotel. Met de hele groep gaan we eten en de dag wordt besloten op een terrasje schuin tegenover het hotel.