(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Korat of Nakhon Ratchasima

tempel koratNakhon Ratchasima of Korat is een stad in Noordoost-Thailand. Nakhon Ratchasima is de hoofdstad van de provincie Nakhon Ratchasima en het district Nakhon Ratchasima.

Poort naar de Isan

Nakhon Ratchasima wordt beschouwd als de poort naar het noordoosten (Isaan). Alle hoofdwegen en spoorlijnen van Isaan komen hier samen en gaan door naar Bangkok. Nakhon Ratchasima is ook de naamgever voor het plateau dat het grootste deel van het noordoosten van Thailand beslaat, het Khorat Plateau. De heldin van de stad is Thao Suranari.

Nakhon Ratchasima ligt op de historische scheiding tussen de Thai enerzijds en de Laotianen en Khmer anderzijds. In de loop van de geschiedenis is de stad dan ook twistpunt geweest tussen de verschillende rijken in het gebied.

Kijkje in 2003

In de stad zelf is niet zo veel te zien en te doen. In een tempel aan Prachak Road staat een zandstenen sculptuur van de hindoe-god Vishnu. Het is het heiligste object in Korat. De tempel Wat Sala Loi heeft al veel prijzen voor architectuur gewonnen. En in het Maha Wirawong Museum tegenover het stadhuis zijn houtsnijwerk, keramiek en zandstenen sculpturen uit de Ayutthaya- en Khmer-periode te vinden. De avondmarkt : dichtbij het centrum aan Manat Road, biedt veel lokale souvenirs.
In het centrum van de stad staat het beeld van Thao Suranaree, de stadsheldin. Voor veel Thai een bedevaartsplek.

Prasat Phanomwan

De Prasat Phanomwan is één van de vele Khmertempels in de omgeving van Korat.

De tempel stamt uit dezelfde periode als de tempel in Phimai (11e eeuw). Bij de tempel ontbreekt de prang - de specifieke toren in Khmerstijl -, die in de andere, meer bekende ruïnes duidelijk overheerst.
Hoewel er restauratie heeft plaatsgevonden, heeft men nooit veel kunnen herstellen. Naast het centrale bouwwerk doet het geheel wat fragmentarisch aan; overal in de nabije omgeving is wel iets te vinden. De tempel was oorspronkelijk gewijd aan de hindoeïstische godheid Shiva. In de Ayuttayah-periode zijn er ook beelden van Boeddha geplaatst.

We hebben de tempel op 5 november 2007 bezocht.

Thao Suranaree

Dit is de heldin van Nakhon Ratchasima. Ze verdedigde de stad met alleen vrouwen tegen de Laotianen. Jaarlijks vindt er een fesitval plaats  om deze gebeurtenis te herdenken.
In de stad zijn verschillenden plaatsen waar haar gedachtenis in ere wordt gehouden. Ik heb een speciale site voor haar gemaakt. Klik hier.