(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Korat of Nakon Ratchasima

tempel koratNakhon Ratchasima of Korat is een stad in Noordoost-Thailand. Nakhon Ratchasima is de hoofdstad van de provincie Nakhon Ratchasima en het district Nakhon Ratchasima.

Nakhon Ratchasima wordt beschouwd als de poort naar het noordoosten (Isaan). Alle hoofdwegen en spoorlijnen van Isaan komen hier samen en gaan door naar Bangkok. Nakhon Ratchasima is ook de naamgever voor het plateau dat het grootste deel van het noordoosten van Thailand beslaat, het Khorat Plateau. De heldin van de stad is Thao Suranari.

Nakhon Ratchasima ligt op de historische scheiding tussen de Thai enerzijds en de Laotianen en Khmer anderzijds. In de loop van de geschiedenis is de stad dan ook twistpunt geweest tussen de verschillende rijken in het gebied.

Bezienswaardigheden
In de stad zelf is niet zo veel te zien en te doen. In een tempel aan Prachak Road staat een zandstenen sculptuur van de hindoe-god Vishnu. Het is het heiligste object in Korat. De tempel Wat Sala Loi heeft al veel prijzen voor architectuur gewonnen. En in het Maha Wirawong Museum tegenover het stadhuis zijn houtsnijwerk, keramiek en zandstenen sculpturen uit de Ayutthaya- en Khmer-periode te vinden. De avondmarkt : dichtbij het centrum aan Manat Road, biedt veel lokale souvenirs.
In het centrum van de stad staat het beeld van Thao Suranaree, de stadsheldin. Voor veel Thai een bedevaartsplek.