(Leestijd: 2 - 3 minuten)

SuranareeThao Suranaree (1772-1852), is de heldin van de stad Nakhon Ratchasima.

Khun Ying Mo was de vrouw van de regeringsraadsman. In 1826 , toen haar man voor zaken in Bangkok was, viel het Laotiaanse leger Korat binnen. Ze verzamelde een leger onder de lokale vrouwelijke bevolking om te helpen deze invasie van de koning van Vientiane, Anouvong terug te slaan.
De vrouwen verleidden de Laotiaanse soldaten en voerden hen dronken om vervolgens hun kelen door te snijden. Zo werd de invasie vertraagd totdat er hulp kwam.
Koning Rama III gaf Khun Ying Mo hiervoor de titel Thao Suranaree (dappere vrouw) als erkenning van haar moed.

Het beeld in Korat stamt uit 1934 en wordt dagelijks door vele honderden Thai bezocht. Zij offeren, bidden en versieren de voet van het beeld met slingers. Daarnaast zijn er meer plaatsen waar de nagedachtenis aan deze heldin wordt bewaard. In de Wat Sala Looi zijn haar beenderen begraven en komen ook dagelijks "pelgrims". Bij het dorp Ban Samrit (vlakbij Phimai) is een gedenkplaats voor Suranaree, omdat daar het verhaal zich zou hebben afgespeeld.

Ieder jaar vindt er van 23 maart tot en met 3 april een festival plaats ter ere van Thao Suranaree met dans, zang en toneel.

Processie en eerbetoon

Het festival begint met een officieel eerbetoon, waarbij o.a. door de officials een krans wordt gelegd en een paar honderd vrouwen dansen voor het standbeeld. Een optocht met vertegenwoordigingen uit dorpen in de omgeving maakt er een leuke heppaning van.

Braderie met oude ambachten

Een uitgebreide braderie is er natuurlijk ook met veel eten. Ook oude ambachten worden gepresenteerd en voor de kleintjes zijn er wat kermisattracties.

Wat Sala Loi

Deze tempel is in het noordoosten van de stad Nakhon Ratchasima. Thao Suranari en haar man bouwden de tempel in 1827.
Naast deze tempel verres in 1973 de wihan, die werd bekroond met de prijs voor het beste avant-garde religieuze gebouw van de Siam Society Architecten.
Naast het gebouw is een kleine pagode waarin de as van Thao Suranari is ondergebracht

De Wat Sala Looi is één van de pelgrimsplaatsen, waar vereerders van Suranari hun offers brengen. In april 2010 heb ik hier een bezoek gebracht direct na de feesten van het Suranari-festival. Helaas was de bekroonde wihan die dag gesloten.

Het Tung Samrit Monument

Dit monument, gelegen in Tambon Samrit, is gewijd aan het heldendom van Thao Suranaree en de mensen in Khorat, die de binnenvallende Laotianen tijdens het bewind van koning Rama III hebben overwonnen (1826). Het werd gebouwd door de mensen van Ban Samrit in 1988 ter nagedachtenis aan de heldhaftige daden.

Feesten worden jaarlijks van 3-5 maart gehouden.

We hebben dit monument in 2010 bezocht toen we in Khorat de feestelijkheden van het Suranari-festival bezochten. We waren verbaasd over de omvang ervan. Enkele jaren eerder zijn we hier ook geweest en toen was het veel kleiner.