(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Sai Ngam ingangSai Ngam, een grote boom voor Boeddha

De Sai Ngam is de boom waaronder Boeddha de verlichting vond. Hoewel deze boom bij vrijwel iedere Thaise tempel voorkomt, staat in Phimai de grootste van Thailand. Het is voor veel Thai aanleiding om er een uitstapje naar te maken.
De Sai Ngam is Thaland's oudste en grootste boeddhaboom. Hij is ongeveer 350 jaar oud en bedekt een oppervlakte van 1.350 m2.
Op het eerste gezicht lijkt het een verzameling bomen, maar bij een nadere studie zie je dat alle bomen met elkaar verbonden zijn en zo één grote boom vormen.

voorspellenJe kunt onder de boom lopen, tenminste als de Moon rivier niet buiten haar oevers is getreden, want dan staat de boom onder water. Zoals gebruikelijk bij dit soort boeddhistische zaken in Thailand, kun je vogeltjes vrijlaten, vissen in het water voeren, je hand laten lezen, enz.

De Sai Ngam bevindt zich zo'n 1,5 km buiten Phimai. De weg er naar toe liep vroeger over een smalle stuwdam in de rivier. Tegenwoordig is er een brede weg aangelegd, zodat de Sai Ngam van twee kanten gemakkelijk te bereiken is.

Thai gebruiken de Sai Ngam voor een leuk dagje uit. Men loopt onder de boom, laat zich de toekomst voorspellen, laat een paling of schildpadje weer zemmen of een vogeltje weer vliegen.
eetkraamSaiNgamKortom, men is een hele dag bezig en wat is dan de belangrijkste bezigheid? Eten!! Onmisbaar bij het Thaise uitje. Bij de Sai Ngam zijn er dan ook voldoende voorzieningen om een hapje te eten. Gezellig, en ook lekker vanwege de lokale gerechten die hier verkrijgbaar zijn.