(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Nampho, bij de West Sea barrage

Nampho is naar inwonertal de derde stad van Noord-Korea, gelegen in de provincie Pyongannam-do. De stad telt ongeveer 1.100.000 inwoners. Nampho is een kustplaats nabij de monding van de Taedong rivier op zo'n 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Pyongyang. De stad bevindt zich in een laaglandgebied en kent een vrij droog klimaat.

We komen in Nampho op 7 oktober 2010.

Collectieve boerderij

We rijden vanuit Pyongyang en maken een tussenstop bij een collectieve boerderij. Hier wil men ons iets laten zin van het boerenleven in Noord Korea, maar verder dan de (model)kamer van één van de bewoonsters komen we niet. Het terrein van de boerderij mogen we niet op hlaas. Wel is er plotseling een muzikaal optreden in de feestzaal. Daar mogen we wel kijken en zo komt de tijd toch om.

Een weeshuis

In Nampho bezoeken we een weeshuis waar kinderen in kleine groepen worden bezig gehouden. Ze zwaaien vrolijk en we krijgen ook nog een dansje te zien van een oaar kinderen, die zich merkwaardig als een soort robotjes gedragen op de aanwijzingen van de leidster. Het liedje zal ongetwijfeld gaan over de liefde die men allemaal heeft voor de Grote Leider.

Het Ryonggan Spa Hotel

Dit 'resort' ligt een eind buiten de stad, maar is een fraai onderkomen waar we 's avonds kunnen relaxen. Het badwater komt rechtstreeks uit een warmwaterbron en dat is heerlijk baden. Barbecue en uitgebreid diner geven je het gevoel er helemaal "uit vte zijn". Maar dat is natuurlijk niet waar, want 's morgens vroeg beginnen de luidsprekers alweer met het uitroepen van de meest fraaie leuzen om mensen te motiveren weer en nieuwe dag te beginnen (al kan ik er natuurlijk geen woord van verstaan).

West Sea Barrage

Vlakbij Nampho ligt deze dam waar we op 8 oktober een kijkje gaan nemen en waar de Koreanen met recht trots op zijn. Het is een soort Afsluitdijk tussen de Taedong en de zee.