(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Deel van de Todai-ji

Nara, de oude hoofdstad

Nara is de oude hoofdstad van Japan, die in 710 is gesticht en 74 jaar als hoofdstad heeft gediend. De stad is vanuit Kyoto makkelijk met de trein te bereiken en op 27 april 2014 ga ik ernaar toe.
Allereerst ga ik naar de wijk NaraMachi, waar nog oude koopmanshuizen staan. Deze dateren uit de 18e - 19e eeuw. Ik bezoek daar het huis Koshi-no-ie-lattice, dat als museum is opengesteld (gratis toegang). Van een aardige mevrouw krijg ik de uitleg op papier in het Engels. Het huis is smal en diep. Smal, omdat vroeger belasting betaald moest worden aan de hand van de breedte van een huis. Het ziet er prachtig uit en je krijgt een goede indruk van het wonen in die tijd.

Vervolgens ga ik de stad weer in en bezoek ik de Todai-ji Tempel, het grootste houten gebouw ter wereld. Het is er druk op deze zondag, maar toch is het goed te doen om de tempel te bezoeken. In de Todai-ji staat een grote Boeddha. Ook kun je hier door een gat in een pilaar kruipen. Als je dat lukt betekent dat, dat je in het nirwana zult komen. Het gat is niet erg groot. Een goede reden om af te slanken?
Ik bezoek ook het prachtige museum, dat bij deze tempel hoort. Bij de lunch krijg ik gezelschap van een paar van de vele herten die hier overal rondlopen. Ik stuur ze weg. Zij moeten zich maar tevreden stellen met de koekjes die hier op heel veel plaatsen speciaal voor hen worden verkocht.

Ik ga ik verder naar het Kasunga Taisha Heiligdom. Hier wordt een huwelijksceremonie gehouden.

Ik besluit mijn bezoek aan Nara met een kijkje bij Kofuku-ji met twee pagodes die in de stad staan. Hoewel er veel meer te zien is, heb ik me vanwege de warmte en de toenemende vermoeidheid (au! mijn rug!!) tot deze zaken moeten beperken.