Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentAdmirorframes has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/admirorframes/admirorframes.php on line 19
(Leestijd: 1 - 2 minuten)

kaartnepalese vlagNEPAL, een echte bergstaat

Nepal bezoek ik in 1998. Het is het tweede deel van een groepsreis van Djoser: Noord India en Nepal.

Het landschap van Nepal wordt bepaald door berggebieden, het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya en de Mahabharat Lekh, en een moerassige laagvlakte, de Terai.
De oppervlakte is 147.000 vierkante kilometer. De maximale lengte is ongeveer 800 kilometer en de breedte tussen de 90 en de 230 kilometer. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 meter boven de zeespiegel in de Terai tot de hoogste berg op aarde de mount Everest in het Himalayagebergte(8848 m.) In totaal zijn er tien toppen van boven de 8000 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.

Nepal is sinds 1768 een koninkrijk, en sinds 1951 en constitutionele monarchie. Met de grondwet van 1990 is het panchayatstelsel afgeschaft. Binnen dit stelsel waren politieke partijen verboden, en berustte de meeste macht bij de koning. In de grondwet van 1990 werden de fundamentele rechten van de mens erkend, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Daarnaast erkende deze wet ook een meerpartijenstelsel, een parlement, een constitutionele monarchie en een onafhankelijke rechtspraak. De uitvoerende macht ligt bij de koning en de Raad van Ministers. Het parlement heeft een wetgevende macht. Dit parlement bestaat uit twee kamers: een Huis van Afgevaardigden (met 205 leden, voor 5 jaar gekozen) en een Nationale Raad (60 leden plus 10 door de koning benoemde leden. Nepal is opgedeeld in meer dan 3200 gemeenten, 75 districten en 14 zones De United Nepal Communist Party (UNCP) en De Nepali Congress Party (NCP) zijn de twee belangrijkste politieke partijen in Nepal Nepal is lid van de Verenigde Naties sinds 1955. Daarnaast is Nepal actief binnen de organisatie van niet-gebonden landen.

Meer informatie op Landenweb/Nepal