Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentAdmirorframes has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/admirorframes/admirorframes.php on line 19
(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Noord Korea: een gesloten land

Kaart van Noord KoreaVlag van Noord KoreaNoord Korea (officieel Democratische Volksrepubliek Korea of DPRK) is een land in Oost Azië. Het beslaat de noordelijke helft van het Koreaanse schiereiland, dat ligt tussen de Baai van Korea en de Japanse Zee. Het grenst in het noorden aan China en Rusland en in het zuiden aan Zuid-Korea.

Touristische reizen naar Noord-Korea zijn uitsluitend mogelijk met de aanwezigheid van een gids. De opties in reizen zijn gelimiteerd en zijn geconcentreerd op de hoofdstad en de 'show case' van het land, Pyongyang. Individueel als tourist reizen is niet toegestaan. Indien je bezwaar hebt in gelimiteerde vrijheid tijdens je reis en de continue aanwezigheid van je gidsen, is het beter om niet naar Noord-Korea af te reizen. Aan de andere kant is een reis naar één van de laatst overgebleven communistische staten ter wereld echt een unieke ervaring te noemen, aangezien slechts enkele honderden toeristen per jaar Noord-Korea binnen worden gelaten.

Geschiedenis

Tot 1910 was Korea een koning- en later een keizerrijk. In 1910 werd Korea door Japan geannexeerd en voerde Japan een schrikbewind in,waarin de Koreanen werden onderdrukt. Zo werd het Koreaans en het inheemse Hangul-schrift verboden en werd onderwijs uitsluitend in het Japans gehouden. In 1945 kwam hier een einde aan toen Japan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog capituleerde. Zowel communistische Sovjet-troepen als kapitalistische westerse (voornamelijk Amerikaanse) troepen stationeerden zich in Korea. Het Koreaanse schiereiland werd in twee delen verdeeld ten noorden en zuiden van de 38e breedtegraad. Noord-Korea werd het domein van de communisten met steun van de Sovjet-unie, onder leiding van Kim Il Sung, Zuid-Korea werd het domein van de kapitalisten met steun van Amerika, onder leiding van Rhee Syng Man. Diverse pogingen tot een hereniging van de beide Korea's mislukten. In 1950 brak er een burgeroorlog uit tussen de communisten en de kapitalisten. Daarbij kwamen meer dan 3 miljoen Koreanen om het leven. In 1953 kwam er een staakt-het-vuren en kwam de grens tussen de beiden landen weer op de 38e breedtegraad te liggen. Nog altijd hebben de beide Korea's geen vredesakkoord getekend en zijn ze praktisch nog in staat van oorlog.

Sindsdien is Noord-Korea, in tegenstelling tot Zuid-Korea, uitgegroeid tot een totalitaire communistische dictatuurstaat. Kim Il Sung bleef regeren tot zijn dood in 1994, thans is hij ook na zijn dood nog de Eeuwige President. Hoewel de propaganda anders doet vermoeden, is het land na de val van de Sovjet-Unie en het communisme in een sterk economisch verval geraakt, wat leidde tot grote hongersnoden en een in armoede levende bevolking. Tegenwoordig is Noord-Korea één van de meest geïsoleerde landen ter wereld en heeft het zeer weinig bondgenoten (waarvan China de bekendste is).

Meer informatie: Landenweb/Noord Korea

Muurschildering in Pyongyang