(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Noordoost Thailand of Isaan

kaart thailand

 

 

 

 

De Isaan of Noordoost Thailand heeft 20 provincies:

Amnat Charoen
Bueng Kan
Buriram
Chaiyaphum
Kalasin
Khon Kaen
Loei
Maha Sarakham
Mukdahan
Nakhon Phanom
Nakhon Ratchasima
Nongbua Lamphu
Nong Khai
Roi Et
Sakon Nakhon
Sisaket
Surin
Ubon Ratchathani
Udon Thani
Yasothon

 

Isaan (Isan of esarn; het paarse deel van de kaart) is de naam die vaak gebruikt wordt in Thailand om de Noordoostelijke regio van Thailand aan te duiden. De noordelijke en oostelijke grenzen met Laos worden gevormd door de rivier de Mekong. De zuidelijke grens met Cambodja wordt gevormd door een laaggebergte. De zuidelijke en westelijke grens met de rest van Thailand wordt ook gevormd door een laaggebergte, de Petchabun bergen. Een groot gedeelte van Isaan wordt gevormd door het Khorat Plateau.

Isaan is de armste regio van Thailand. Het gemiddelde maandsalaris ligt beneden de 3000 baht (€80,-) per maand. Landbouw is de belangrijkste economische activiteit in de regio, maar door de schrale grond en de natuurlijke omstandigheden op het plateau is de opbrengst van de landbouw lager dan in Centraal-Thailand.

De taal die het meest gesproken wordt in de regio is het Isaan. Op de scholen wordt lesgegeven in het Thai en deze taal wordt dan ook door vrijwel iedereen gesproken. In het zuiden van de regio in de provincies grenzend aan Cambodja wordt ook het Khmer en lokale varianten daarvan gesproken. De mensen noemen zichzelf Kon Isaan en soms ook wel Kon Lao. Cultureel gezien is het grootste deel van de regio op Laos georiënteerd, maar de integratie in de moderne Thaise staat is over het algemeen succesvol.
(Bron: Wikipedia)