(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Obusen, een uitstapje voor de kersenbloesem

schoorsteen van en saki stokerij in Obusen22 april 2014
Vandaag met de trein naar Obusen in de buurt van Yudanaka. In het dorp is de kersenbloesem nog volop in bloei en dat is ook de reden om in dit dorp een kijkje te nemen. Het is werkelijk een prachtig gezicht.
Als we bij een tempel gaan kijken komt er een vrouw enthousiast op ons af en wijst ons de plekjes waar je bomen het best kunt fotograferen. Even later doet zij voor ons de tempel open en kunnen we een kijkje binnen nemen. Nog weer later neemt ze ons mee naar een aparte zaal waar ze ons tracteert op koekjes en drinken. Wat een gastvrijheid. Later op de dag gaan we nog langs om haar daarvoor te bedanken en geven haar een doos koekjes.

In het dorp zijn verschillende tuinen van particulieren te bekijken, want Japanners zijn erg trots op hun tuinen. Daarna bezoeken we een sake stokerij, die echter nu niet in bedrijf is. De rijst wordt pas in juni geoogst. De schoorsteen van de stokerij torent boven het dorp uit.
Op een tablet krijgen we uitleg van het stookproces met allerlei filmpjes. Daarna mogen we verschillende soorten proeven. Maar helaas, sake is niet echt aan mij besteed.

Later op de dag ga ik met Erik en Machiel naar een onsen bovenin het dorp. We eten "uit de muur", dat betekent hier, dat je een maaltijd uitzoekt op een bord aan de muur, je gooit er geld in en er komt een bon. Deze lever je bij een balie in en even later komt je maaltijd. Daarna is het een uurtje heerlijk relaxen in de onsen voor we de terugtocht naar Yudanaka doen.