(Leestijd: 1 - 2 minuten)

 

Odaiba

Ontstaan van de wijk

Odaiba (お 台 場) is een populaire winkel- en uitgaanswijk op een door de mens gemaakt eiland in de baai van Tokio. Het gebied is ontstaan ​​uit een reeks kleine forteilanden (daiba betekent letterlijk 'fort'), die werden gebouwd tegen het einde van de Edo-periode (1603-1868) om Tokio te beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit de zee.

Odaiba

Meer dan een eeuw later werden de kleine eilanden met enorme stortplaatsen in grotere eilanden samengevoegd en begon Tokyo met een spectaculair ontwikkelingsproject om de eilanden tijdens de extravagante jaren tachtig tot een futuristisch woon- en werkgebied te maken.
Odaiba is o.a.  bereikbaar via de Rainbowbridge, een dubbeldeksbrug voor al het verkeer en de skytrain.

Bezoek in 2016 en 2019

Op 19 april 2016 ga ik met de skytrain naar dit moderne gebied en bezoek o.a. het Toyota Mega Web, waar alle modellen van dit automerk te vinden zijn. Verder loop ik wat rond om de soms futuristische architectuur te bekijken.

Ik ben op 8 mei 2019 terug op Odaiba en bezoek er het Mori Digital Art Museum. Ik maak een lange wandeling en zie hoe er o.a. gebouwd wordt voor de Olympische Spelen van 2020. Mijn wandeling eindigt bij "Odaiba beach" een stadsstrand, waar ik de boot neem om terug te gaan naar het 'oude' Tokyo: Asakusa.

Hieronder een aantal foto's die slechts een kleine indruk geven van het ruime en moderne karakter van dit gebied.

Mori Digital Art Museum

Het Mori Art Digital Museum: teamlab Borderless is een merkwaardig museum. Alle ruimtes hebben een eigen sfeer waar digitale kunst is. Zo is er een vlidertuin waar de digitale vlinders om je heen vliegen, een waterval waarbij je kunt zitten en toch droog blijven, een kristalgroit met duizenden ledlampjes, een lampenkamer, digitale bloementuin, een aqaurium waar je doorheen kunt lopen, enz. Men heeft met digitale technieken de meest wonderlijke effecten gemaakt. Soms kun je daar zelf ook nog invloed op uitoefenen.

Boottocht naar Asakusa

Vanaf de pier bij Odaiba Beach kun je  verschillende boottochten maken. Ik neem die naar Asakusa en ben dan zo'n 45 minuten onderweg. De fotoserie hieronder geeft een impressie.