(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Okavangodelta

Op weg naar de kampeerplek

Nadat we Namibië verlaten hebben komen we op de 20e dag van onze reis door Zuidelijk Afrika in Supendo waar we aan de oever van de rivier lunchen. Alle bagage, tenten, eten en keukengerei laden we daarna op een boot, die ons in twee uur en in sneltreinvaart laat kennismaken met de Okavango Delta. We zien nog wel een paar krokodillen wegschieten, een paar slangenhalsvogels, koereigers en visarenden, maar het tempo ligt te hoog om het allemaal goed te kunnen bekijken.
In Seronga staat een truck klaar en we laden alle bagage etc. weer over. Een uur later komen we bij mokoro's en twee aan twee worden we dan met de polsstok verder gebracht. Dat gaat een stuk rustiger dan het eerdere vaartochtje en een uur later zijn we op onze bestemming.

Dan heeft de reisdag ruim 10 uur in beslag genomen en is de eerste dag “Okavango Delta” voorbij. Robert heeft Afrikaans voor ons gekookt, zoals zijn moeder het maakte. Hij legt uit wat het allemaal is en hoe we het moeten eten. Het smaakt allemaal voortreffelijk.
Na dit diner komen de polers van de mokoro's voor ons zingen en dansen. Leuk en wij dansen mee. Natuurlijk zingen wij voor hen ook Nederlands repertoire. De crew - onze reisleider, kok en chauffeur - brengt een Zimbabwaanse bijdrage.

Ik loop hierna nog een eind van de kampeerplek vandaan, want ik wil genieten van het geluid van de kleine kikkertjes, die hier leuke belgeluiden maken. Heel apart om te horen, maar zoiets mag je natuurlijk niet missen.

De delta in en bezoek aan Seronga

De volgende dag gaan we na het ontbijt weer in de mokoro en ongeveer 20 minuten later komen we op een eiland. Hier krijgen we een uur lang uitleg over verschillende soorten bomen en planten, de sporen en de ontlasting van olifanten en nijlpaarden en nog wat andere zaken die op het eiland te vinden zijn, zoals een termietenheuvel. Dit was heel iets anders dan de geplande wandeling tussen wilde dieren, maar ook wel leuk.
Na terugkeer op de camping pakken we alle spullen weer in en gaan met de mokoro's terug naar Seronga. Hier stappen we over op dezelfde snelboot als gister. Deze brengt ons naar een houseboat, waar we de komende nacht zullen verblijven. Op de boot krijgen we lunch en we varen een eindje de rivier af.

Dan komt de snelboot weer, die ons voor een dorpswandeling wegbrengt. We komen weer in Seronga en krijgen daar een rondleiding langs een school, die helaas gesloten is op zaterdag, een gesloten postkantoor en een gesloten supermarkt. Gelukkig staat er een groep jongeren te oefenen met zang en dans en dat verlevendigt de wandeling gelukkig nog een beetje. We varen weer terug naar de houseboat. De geplande sunsetcruise, die met de snelboot gepland is, gaat niet door, omdat niemand daarvoor belangstelling heeft. De zonsondergang is vanaf de houseboat beter te zien dan vanaf een boot die tussen het riet vaart.