(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Phaung Daw Oo festival

Het festival

Het Phaung Daw Oo Festival wordt gedurende drie weken rond Inle gehouden. Het is een festival waarbij men vier van de vijf in de tempel staande boeddhabeelden (zie bij Inle) over het meer rondvaart in een gouden drijvende pagode langs alle dorpen van het meer. De vijfde Boeddha blijft als bewaker achter in de tempel.
De Boeddha's zijn als zodanig niet meer herkenbaar, maar zijn verworden tot goudklompen, doordat bezoekers ze hebben vol geplakt met bladgoud.
Tijdens onze reis konden we dit festival op twee dagen beleven. Het is een zeer indrukwekkend gebeuren. Naast de enorme toewijding die je overal ziet is er ook zeer veel plezier. Met de onderstaande fotoseries probeer ik een beetje de sfeer van dit feest weer te geven.

Boot met beenroeiers op het Phaung Daw Oo Festival in Myanmar

De eerste dag

We zijn op 25 en 26 oktober 2012 bij het festival aanwezig. Op de eerste dag wachten we 'smiddags in de brandende zon op de optocht: de gouden pagode wordt door zo'n twintig boten met beenroeiers voortgetrokken. Het is een indrukwekkend schouwspel. De foto's hieronder geven een indruk van dit feestelijk gebeuren, waarbij op alle boten muziek wordt gemaakt en wordt gedanst. Echter: alleen mannen zijn toegelaten. Vrouwen hebben een bescheiden rol: zij volgen de pagode in een boot en zingen.

Boten in process op het Phaung Daw Oo Festival

De tweede dag

Op de tweede dag dat we het festival meemaken zijn we met een paar mensen al vroeg op en gaan naar Nam Pha, het plaatsje waar we gister de optocht naar toe hebben zien varen. Vanuit hier zal men om 7 uur 's morgens vertrekken, dus dat willen we meemaken.
In het dorp is het druk. De gouden Boeddha's staan in de plaatselijke tempel en worden weer naar de drijvende pagode gebracht. Intussen maken alle boten met roeiers zich klaar en zo ontstaat er een optocht van ruim dertig met elkaar verbonden boten; meer dus dan gister.
Ook vanmorgen is er weer veel muziek en iedereen heeft plezier. Het is daarnaast ook een plechtige aangelegenheid getuige het feit, dat er veel notabelen, monniken en politie de pagode begeleiden.