(Leestijd: 1 - 2 minuten)

pudong

Pudong, de skyline van Shanghai

Pudong officieel bekend onder de naam Pudong New Area (浦東新区, Pǔdōng Xīn Qū), is een district van Shanghai. Tot 1990 was er in dit gebied ten oosten van de Huangpu Rivier helemaal niets, maar al snel werd hier een kolossale wijk gebouwd die nu is uitgroeid tot hét Chinees financieel- en handelscentrum.

Ik kom hier een paar keer tijdens mijn verblijf in Shanghai (31 mei tot 10 juni 2018). Ik ga met reisgenoten op sightseeing naar het Shanghai World Financial Center (SWFC) om daar vanaf de 100e verdieping naar beneden te kijken. Dit gebouw in de vorm van een 'flesopener' is het op één na hoogste hier.

Op 22 mei 2019 loop ik nog eens door Pudong en maak een wandeling langs de rivier.

Op woensdag 6 juni ga ik met Tao, mijn vriend in Shanghai, naar boven in de Shanghai Toren. In 2008 begon de bouw van de Shanghai Tower in Pudong. Het werk hieraan werd afgerond in 2015. Het is het hoogste gebouw in China en het op één na hoogste gebouw ter wereld. Het is 632 meter hoog en heeft 121 verdiepingen.

Met de snelste lift ter wereld zijn we in 50 seconden boven en hebben een uniek uitzicht op Shanghai en ook de naastliggende hoge gebouwen. Je kijkt letterlijk op alles neer. Een geweldige ervaring.

Ik kijk nu neer op de "flesopener" en kan goed zien hoe daar de ramen worden gewassen. Geen job voor mij!