Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/sigplus/metadata.php on line 325
(Leestijd: 4 - 8 minuten)

Het Ryugyong Hotel

Pyongyang, hoofdstad van de Volksrepubliek Korea

Pyongyang is de hoofdstad en regeringszetel van de Democratische Volksrepubliek Korea. De stad ligt in het zuidwesten van het land aan de rivier de Taedong en telt ruim 3 miljoen inwoners (2008).

Straatbeeld in PyongyangDe stad is in de Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) vrijwel geheel weggevaagd door bombardementen van de Verenigde Staten van Amerika. Na de Koreaanse oorlog werd er een vrijwel compleet nieuwe stad gebouwd, die symbool moest staan voor het nieuwe Noord Korea. De stad bestaat voor het grootste deel uit gebouwen in een stijl, die kenmerkend is voor communistische landen: groot, pompeus en strak. Toch heeft men niet geheel de Koreaanse bouwstijl afgezworen, want er zijn ook nieuwe gebouwen in die stijl neergezet. Het straatbeeld wordt voor een groot deel bepaald door lange, rechte straten met trams, bussen, trolleybussen, fietsers en wandelaars. Het autoverkeer is niet wat je in een miljoenenstad zou verwachten. Beelden en afbeeldingen van de Grote Leider Kim Il Sung en zijn zoon Kim Jong Il vind je overal zeer nadrukkelijk net als strijdvaardige leuzen van de Arbeiderspartij.

Beelden van de stad

Pyongyang is de uitvalsbasis voor de rondreis door Noord Korea, die ik in oktober 2010 maakte. Het is tevens de stad die men graag aan toeristen laat zien.

De Mansundae fonteinen

De eerste dag in Pyongyang maken we een stadsrit die begint bij de Mansundae fonteinen, een protserig geheel van merkwaardige beelden en waterpartijen:

Groet aan Kim il Sung

Dan komt het eigenlijke beginpunt van onze reis: de groet die we moeten brengen aan de grote leider Kim il Sung, de stichter van het huidige Noord Korea en bedenker van de Juche filosofie. We moeten net als alle Koreanen en overige bezoekers bloemen leggen en een buiging maken voor het grote standbeeld.

Het oorlogsmuseum

Na deze groet mogen we ons in de oorlog storten, want Noord Korea is officieel nog altijd in oorlog met de zuiderburen en de Verenigde Staten. Dit wordt nog eens goed benadrukt in het Victorious Fatherland Liberation Museum, waar de Koreaanse oorlog uit de jaren '50 nog zeer levendig wordt gehouden en de lokale gids vertelt over de glorieuze overwinningen van het Noord-Koreaanse leger.

Monument voor de bevrijdingsoorlog

We sluiten het oorlogsdeel van die dag af met een bezoek aan het Monument van de Glorieuze Vaderlandse Bevrijdingsoorlog. Ook dit is weer megalomaan opgezet met verschillende oorlogstaferelen op een reusachtig plein:

Het geboortehuis van Kim il Sung

We besluiten daarna wat vredelievender: het geboortehuis van de Grote Leider Kim il Sung, die van "zeer eenvoudige komaf" was. Dat wordt hier ook duidelijk tot uitdrukking gebracht met een eenvoudig huis. Veel Koreanen komen hier (ook weer buigen) en mensen die in het huwelijksbootje stappen komen hier eer betonen (zegen afsmeken?) aan de Grote Leider.

Het kunstinstituut

Na de lunch gaan we naar het Korean Art Institute waar 4000 artiesten onder leiding van de staat hun kunsten vertonen. Hier worden bijvoorbeeld ook alle billboards gemaakt die je overal in de stad ziet staan. Maar ook de standbeelden e.d. worden hier ontworpen. De grootste opdrachtgever is de staat. Onafhankelijke kunstenaars kent men hier niet.

De metro

Na de kunst mogen we met de metro. Ook hier is kunst, want men heeft in navolging van de metrostations in Moskou ook hier geprobeerd de stations fraai te decoreren. We mogen met de metro een stukje rijden en zien dus twee stations. Het is een vreemde ervaring: de Koreaanse reizigers kijken je niet aan. Niet op de roltrap en ook niet in de metro zelf.

Het grote studiehuis

Het Grand People's Study House is de volgende stop op onze stadstoer. Hier studeren duizenden studenten, al zien we die niet heel erg. Wel zien we in een talenpractucum wat studenten en is er verderop een klas aan de gang onder leiding van een professor. Echt druk is het niet. Er is een grote bibliotheek met zowaar een Nederlands boek en Nederlandse muziek: André Hazes!!

De filmstudio

Het laatste bezoek van die dag is aan de filmstudio's. Dit is een uitgebreid complex waar de Noord Koreaanse films worden gemaakt. Er zijn decors in verschillende stijlen. Op dit moment wordt er niets gedraaid. Wegens geldgebrek worden er helaas nog nauwelijks films geprocuceerd. Op de TV had ik ook al kunnen constateren, dat de films nogal gedateerd zijn.

Het mausoleum van Kim il Sung

De tweede dag in Pyongyang beginnen we met een bezoek aan het mausoleum waar Kim il Sung ligt opgebaard. Dit is een merkwaardige ervaring. Je schoenen worden geborsteld en al het stof wordt van je afgeblazen als je door een windmachine gaat. Verder is het iedere keer weer keurig opstellen in rijen van vier of drie en wachten. Als je uiteindelijk naar binnen mag moet je om het lijk heen lopen en aan drie kanten buigen (niet bij het hoofd!!) en daarna mag je nog door een zaal waar alle onderscheidingen van de man zijn verzameld.
Koreanen bezoeken dit mausoleum vaak in groepen vanuit hun werk of school. Vrouwen komnen snikkend naar buiten. Ook onze vrouwelijke gids liet haar tranen de vrije loop ondanks het feit dat dit haar zoveelste keer al was. Foto's zijn verboden. De camera moet vooraf worden ingeleverd!

Moran Hill

Moran Hill is een plek waar nog wat ruïnes staan van de oude stad. We mogen hier rondwandelen (als groep!). Koreanen ontspannen zich hier, studenten schilderen in klasverband, er zijn wat kraampjes, kortom een ontspannen geheel. De wandeling eindigt bij de Koreaanse versie van de Arc de Triomph, 60 meter hoog en gewijd aan “de terugkeer van de Grote Leider Kim Il Sung, die Korea bevrijdde van het Japanse kolonialisme”.

Nationale feestdag

10 oktober is een nationale feestdag, want op die dag wordt de oprichting van de Arbeiderspartij gevierd en er wordt dan een grote parade in Pyongyang gehouden. Wij maken dat echter niet mee, want voor ons is een ander programma gemaakt: we moeten de stad uit. Toch maak ik vanuit de bus een aantal foto's om te zien hoe men naar het feest gaat. We breken ook even uit de bus om bij een muziekkorps een stukje van de parade te zien, maar daar houdt het mee op. Wij worden die dag verbannen naar Kaesong, waar we 's avonds wel het vuurwerk meemaken.

Revolutionaire begraafplaats

Op de 10e oktober beginnen we de dag op de Revolutionary Martyrs Cemetary. Hier liggen de helden van de oorlog, de revolutie, en wat je verder nog kunt bedenken om een held te zijn in dit land. Ook hier moeten we weer bloemen leggen en buigen voor de Grote Leider alvorens we wat rond mogen lopen.

Naar het pretpark

Vanaf de begraafplaats rijden we rechtstreeks naar een pretpark. Alhoewel, als je hier 'pret' zou willen hebben moet je dat wel zelf doen. De apparaten stammen uit de jaren '50 en staan zo te zien behoorlijk weg te roesten. We zijn er eerst helemaal alleen, maar gelukkig komen er later toch nog wat ouders met kinderen. Of dat voor ons geënsceneerd is of niet kom je in dit land natuurlijk nooit te weten. Zwaaien naar de  bezoekers mogen we wel, met ze praten niet...

Bloemententoonstelling

Na het pretpark rijden we naar een tentoonstellingszaal waar op dat moment een bloemententoonstelling wordt gehouden. Er zijn slechts twee soorten te bewonderen: de Kimilsungia en de Kimjongilia. Alles staat hier in het teken van de leiders en de socialistische heilsstaat.

SS Pueblo

Op 11 oktober komen we na het bezoek aan Kaesong en de DMZ terug in Pyongyang en bekijken het SS Pueblo, een schip dat de Noord Koreanen in 1968 op de Amerikanen is veroverd. De lokale gids vertelt er vol trots en met veel vuur over alsof het net is gebeurd. Het is één van de grote overwinningen in de strijd met de VS.

Children's Palace

De laatste dag bezoeken we het Children's Palace waar begaafde kinderen gedrild worden in dans, muziek en andere kunstvormen. Het doet wat onnatuurlijk aan: allemaal dezelfde bewegingen en dezelfde plastic glimlach. Maar er wordt wel goed muziek gemaakt. Dat maken we mee in een voorstelling die we aan het eind van de middag bezoeken (uiteraard weer allemaal afgeschermd van de Koreaanse bezoekers). Filmpjes van deze voorstelling kun je zien via Noord Korea varia of hier.

Arirang MassGames

De laatste avond mogen we naar de Arirang Massavoorstelling. In het grootste stadion ter wereld met 150.000 zitplaatsen wordt een show gegeven met 100.000 deelnemers. Onvoortslebare perfectie en dat allemaal in het kader van de leiders en de socialistische heilstaat. Het is een adembenemend schouwspel. Meer hierover vind je via Noord Korea varia of hier.