(Leestijd: 7 - 14 minuten)

Kaart van West Maleisië met de reisroute in 2017

Reisverslag Maleisië 2017

Dit reisverslag is een weergave van de groepsreis die ik in oktober en november 2017 heb gemaakt door Thailand, Maleisië en Singapore.
De reis was van 22 oktober t/m 11 november waarvan 29 oktober tot 9 november door Maleisië.

Het deel in Thailand kun je hier lezen;
Het deel over Singapore staat hier
De reisbeschrijving van Djoser: klik hier

Zondag 29 oktober 2017 steken we de grens over en rijden van Ao Nang in Thailand naar de grens van Maleisië. Met een paar tussenstops voor koffie en plassen rijden met chauffeur Ijob naar de pier bij Satun. Hier vinden alle grensformaliteiten plaats. Om 14 uur vertrekken we met de boot, die oud en erg krap is (waar zijn de zwemvesten?) naar Langkawi en rijden met een bus naar het resort La Villa. De maaltijd gebruiken we aan de overkant bij Cactus, een soort backpackers restaurant De skybridge op Langkawiwaar ze allemaal T-shirts van reizigers hebben opgehangen. Het eten is goed en niet duur.
Met een paar reisgenoten loop ik nog even rond in La Villa en ga bij het luxe restaurant nog even aan de Irish Coffee.

Maandag 30 oktober is de dag om Langkawi te verkennen en met z'n vieren nemen we een taxi naar de Cable Cab aan de noordwestkant van het eiland. Voor 55 RM kunnen we naar boven en genieten al van de mooie vergezichten op de eerste tussenstop. Maar op de top kunnen we nog verder kijken, want het weer is redelijk helder. Voor 15 RM extra kunnen we ook op de Skybridge, een constructie over een dal. Wel spectaculair.
Het entreekaartje geeft ook recht op de Skydome, waar we een vreemde film zien en het 3d-Artmuseum, waar je voor allerlei vreemde schilderingen jezelf kunt laten fotograferen alsof je daar echt bent.
Na een lunch lopen we naar de Seven Wells waterval, die we na een behoorlijke klim bereiken. Met een taxi rijden we weer terug om verder te relaxen aan en in het zwembad van La Villa.
Na het eten ga ik met een paar anderen nog een stukje lopen en bij de BambooBa drinken we cocktails. Erg gezellig en leuk als achteraf blijkt dat het Happy Hour was en we bijna niets hoeven te betalen.

Na het ontbijt de volgende dag loop ik naar de zuidelijkste punt van het eiland. Ik zie onderweg veel apen in een bos waar ik doorheen moet en kom aan het eind in een luxe resort waar zowaar een soort boulevard is. Ook is er een ligplaats voor cruiseschepen! Teruglopend kom ik bij een vissersdorpje en zoek daarna het strand op om te zien of ik op die manier terug kan naar het resort en verder kan lopen naar het noorden. Dat laatste gaat helaas niet. De rest van de ochtend is relaxen bij het zwembad en om 12 uur neem ik een lunch in Cactus.
An het begin van de middag vertrekken we met de bus naar de pier om de boot naar Penang te nemen. Die vertrekt om 15 uur. Die boottocht is vrij saai, want je kunt niet buiten zitten. Dus allemaal binnen blijven in deze snelboot. Om 18.15 komen we aan bij Georgetown en gaan met een bus naar Hotel Sentral Seaview, een beetje verlopen hotel, dat een eind buiten het centrum van de stad ligt.In een foodcourt in de buurt eten we. Ik eet Laksa, een streekgerecht: een curry/noedelsoep met vis. Heerlijk.

Tempel in GeorgetownDe volgende dag ga ik met een aantal reisgenoten per taxi naar Penang Hill. Daar kunnen we pas later naar boven vanwege restauratiewerkzaamheden. Dan gaan we door naar de Kek Lok Si Tempel, een zeer uitgestrekt complex dat tegen een berg op is gebouwd. Er zijn een aantal grote zalen, een pagode, een uitgebreide winkel en op de top staat een beeld van Kuan Yin, een Chinese godin. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht op de stad.

We besluiten om niet meer Penang Hill te gaan. We hebben de stad nu ook al van boven gezien. We gaan naar de jetty's. Oude nederzettingen van Chinezen, die hier hun huizen boven het water bouwden. Dit gedeelte van Georgetown met het oude stadsgedeelte staat op de werelderfgoedlijst. Het ziet er allemaal wat vervallen uit, maar toch wonen en werken hier mensen.
Na een gezamenlijk koffie-uurtje ga ik zelf op pad en loop door de wijk een route waarlangs heel veel straatkunst is te zien. Niet alles kan ik vinden en het is nog maar de vraag of alle onderdelen nog aanwezig zijn. Ook loop ik af en toe eens een tempel in en kom ook in het nieuwe deel van de stad. Modern en strak.
Dan ga ik op zoek naar de liggende Boeddha, maar vind deze niet. Wel kom ik in en andere mooie Thaise tempel. Daarna loop ik naar het hotel terug, zodat ik nog wat van de stad zie. Het is heet, maar gelukkig kan ik regelmatig afkoelen in de airco van een winkelcentrum. Als ik aan het eind van de middag weer in het hotel ben neem ik eerst maar eenseen biertje op het terras met uitzicht op zee.
's Avonds loop ik naar de foodcourt en zie daar ook anderen van de groep en ga met hen eten. Gezellig nakletsen over deze dag en de ervaringen van iedereen. Met een Mai Tai in Bora Bora, een club naast het hotel, sluit ik deze dag af.

De volgende dag gaan we met een hele grote bus op reis en stoppen bij Bukit Merah en gaan daar met de boot naar Orang Oetan eiland. Dit is een soort opvang van dieren uit gevangenschap. Men fokt hier ook en die dieren belanden uiteindelijk in een dierentuin. Terugzetten in de natuur gebeurt niet. Daar is ook geen ruimte (meer) voor. De dieren zitten in afgescheiden gebieden, die overigens wel behoorlijk ruim zijn. Wij lopen in een soort kooi.
Na de lunch rijden we naar Cameron Highlands. Het is een heel vreemd gebied, dat overdekt is met kassen voor aardbeien, bloemen, groente, enz. De kassen strekken zich soms uit tot de top van de bergen. Het is een raar gezicht om alles zo bedekt te zien. We komen in Tanah Rata, dat wel heel erg toeristisch aandoet. Het Heritage Hotel is oud, maar ligt gelukkig buiten het centrum.
's Avonds eten we met z'n allen steamboat, dat we in Nederland kennen als hotpot. Erg leuk en lekker. In een baar besluiten we de dag, waarbij Aryadi, onze Maleise gids heel veel blijkt te weten over Maleisië en de geschiedenis.

Vrijdag de 3e gaan we na het ontbijt op stap. Eerst bezoeken we een theeplantage waar we de machinale pluk kunnen zien. Hier werken geen Maleisiërs, maar mensen uit Bangladesh, Cambodja, Indonesië. Gastarbeiders die een contract krijgen voor 5 jaar. We bezoeken een theefabriek, maar kunnen het proces slechts op afstand en van achter het raam bekijken. Doorlopen! het is druk. Daarna nog even wat kopen in de bijbehorende theewinkel en wat drinken in het restaurant. Zeer toeristisch en erg commercieel.
Dan gaan we verder voor een jungletrek door een met mos begroeid bos. Hier heeft de lokale gids Joe een eigen route, die gelukkig afwijkt van het standaardprogramma. Het wordt een mooie wandeling door een zeer bijzonder bos.

Een Butterfly Farm is de volgende stop Hier zijn kleine zoogdieren te zien, wat insecten en natuurlijk wat vlinders. Het is niet indrukwekkend, maar ik heb nu ook eens goed een wandelende tak en een wandelend blad kunnen zien! We stoppen nog even bij een kleine markt en gaan dan terug naar het hotel en komt er een einde aan dit toeristische uitstapje.
Na de lunch laat ik me maar eens heerlijk masseren om daarna op een terrasje een lekkere cocktail te nemen. 's Avonds gaan ik weer met de hele groep reisgenoten in een Indiaas restaurant eten. En kan ik daarna deze dag in de Cameron Highlands afsluiten. Erg teleurstellend vanwege het zeer hoge toeristische gehalte. Aryadi, onze Maleise reisleider, vertelt nog hoe het vroeger was en hoe erg het nu is. In het weekend moet je hier helemaal niet komen, want dan is het overal één lange file.

Poseren voor een woudreus in Taman NegaraDe volgende morgen blijkt dat we eigenlijk heel veel geluk hebben gehad, want het heeft enorm geregend en ook vandaag houden we het niet droog. Doordat we met een grote bus reizen, duurt de reis langer omdat deze niet zo snel de vele bochten in de bergen kan nemen. We rijden naar Taman Negara en komen in Xcape, een resort met hutjes. Ik krijg nummer 640 met uitzicht op de parkeerplaats. Ik ga meteen naar het zwembad en de rest van de groep volgt. Ayla zorgt voor een biertje en we maken er een gezellige middag van.
Op de kamer probeer ik de douche, die met een ingewikkelde zoektocht aan te krijgen is. Er zijn meerdere kranen, maar heet water is er niet. Daarvoor moet je weer een knop aandoen, die zich in de kamer bevindt. Voor de dagelijkse contacten met het thuisfront is hier alleen in de lobby wifi beschikbaar, dus breng ik daar ook een tijdje door.
Het diner gebruiken we op een drijvend restaurant en daar worden we ook opgehaald voor de nachtsafari. Met twee boten varen we de rivier op, maar zien helaas geen dieren op een paar vliegende eekhoorns na. Er wordt met schijnwerpers de bossen in geschenen en volgens de gids op mijn boot heb ik dan het oog van een uil en het oog van een lori kunnen zien. Verderop gaan we aan land op een strandje. Hier wordt een kampvuur aangestoken, één van de jongens heeft een gitaar en zingt wat en Ayla maakt ananas en banaan op spiesen. Het was een leuk uitstapje, maar bij een nachtsafari heb ik toch wat anders in mijn hoofd..

We steken de volgende morgen de rivier over naar Taman Negara. Hier beginnen we aan een 'junglewalk'. Niet dwars door de bossen, maar over een keurig aangelegd houten pad. Geciviliseerd jungle-bezoek! Wel leuk is, dat Jack de lokale gids, ons van alles kan uitleggen over bepaalde planten. Het wordt educatief in de jungle! Later klimmen we naar boven en Jack kiest dan voor een pad naast het aangelegde. Het begint dan een beetje op een echte jungletrek te lijken.

Op het eerste uitkijkpunt begint het te regenen en besluit Jack om niet verder te gaan, omdat we het risico lopen dat de canopy walk gesloten wordt. De canopy walk is een hoog tussen de bomen opgehangen pad dat op het hoogste punt 45 meter boven de grond hangt. Het is zo'n 500 meter lang,maar wij kunnen maar ruim de helft doen vanwege reparatiewerkzaamheden. Het is een heel aparte manier om zo door het regenwoud te lopen.
Ik lunch op een drijvend restaurant en relax verder de hele middag bij het zwembad. Avondeten doe ik wel weer met de hele groep. Er wordt dan ook een WhatsApp-groep gemaakt. Aryadi, die heel veel foto's neemt kan deze dan naar iedereen doorsturen.

Beeld bij de Batu Grotten in Kuala LumpurOmdat wij vanmorgen de enige gasten zijn in het resort is er geen ontbijtbuffet. We kunnen iets bestellen, maar plotseling komt men op het idee om voor iedereen maar hetzelfde te maken. Dat duurt even, maar uiteindelijken vertrekken we. Onderweg zien we veel plantages voor de palmolie. We stoppen ergens om daar een kijkje te nemen, maar de fabriek kunnen we jammer genoeg niet in. .
Om 12.30 uur zijn we bij de Batu Caves. Na een trap met 272 treden beklommen te hebben kom je in de hoofdgrot, waar een complete tempel in is gebouwd. Hindoes komen er bidden en overal staan nog meer beelden. Halverwege is er nog de Dark Cave. Een rondleiding daar kost al gauw 45 minuten en daarvoor is geen tijd! Weer beneden willen Manja en ik nog een foto maken van het beeld van Hanuman, dat iets verderop staat . Daar ontdek ik nog een grot. deze staat vol met kitscherige beelden en uitbeeldingen in een uitbundige verlichting. Het is wonderlijk om te zien, maar erg indrukwekkend. De rest van de groep is al met de lunch bezig en we sluiten ons aan en eten heerlijk “palmblad”: verschillende hapjes opgediend op een palmblad. Lekker.

Chinatown in Kuala LumpurWe rijden door naar ons hotel in Kuala Lumpur. Na het inchecken ga ik met Manja op pad om de omgeving te verkennen. We wandelen door Chinatown, dat naast het hotel ligt en bekijken een Chinese en Hindoestaanse tempel. We lopen door de Centrale Markt en drinken daarna een biertje in Chinatown. 's Avonds gaan we naar een bar op het dak van een gebouw waar we een mooi uitzicht hebben op donker KL en hebben o.a. zicht op de Petronastorens. Daarna gaan we eten in Jalan Alor, een straat met een massa eettentjes. Na het eten gaan we wat drinken in de uitgaanswijk om daarna op zoek te gaan naar een tent om te dansen. Die vinden we en we gaan even een paar uurtjes lekker uit ons dak.

Onder leiding van Aryadi maken we de volgende morgen vroeg een wandeling door de buurt. Via Chinatown, een vismarkt, de rivier en een paar tempels eindigen we op het Merdekaplein.
Daar stap ik met Manja en Paul op de 'Hop on Hop off' bus. Bij de Twin Towers stappen we uit en ik maak er uitgebreid foto's van dit toch wel indrukwekkende bouwwerk. In het immense winkelcentrum binnen drinken we koffie en gaan daarna aan de wandel. Op weg naar de KL-toren zie ik op mijn kaartje dat we leuk door een bos kunne. De ingang daar is echter afgesloten en via een lange omweg komen we dan toch bij die toren.
Uitzicht op Kuala LumpurMet een seniorenkorting van 10% gaan we naar boven en hebben een schitterend uitzicht op de stad. Je ziet dan op hoeveel plekken tegelijk er gebouwd wordt.

Na een lekkere ijsmilkshake gaan we weer naar beneden en pakken de 'Hop on Hop off' bis weer en laten ons heerlijk rondrijden tot we weer op het Merdekaplein zijn. Via Chinatown lopen we terug naar het hotel, pakken nog een biertje en eten daar even later ook op de foodcourt.

Woensdag de 8e vertrekken we naar Melakka. We worden in het centrum gedropt waar rijk versierde fietstaxi's staan, die met veel muziek toeristen door de stad rijden. Ik ga lunchen in het Geographer Café met een Geo Curry Ramen. Erg lekker en zeer voedzaam. Dit café bevindt zich in Jonkerstreet, een overblijfsel uit de tijd dat de Nederlanders hier zaten. Nu is het een straat met veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Ik loop via de Tempelstraat terug en zie er 3 Chinese tempels, 1 moskee en 1 hindoetempel, die gesloten is.

Dan loop ik de heuvel op in het centrum waar alle historische gebouwen staan. Hier moet nog veel te zien zijn uit de tijd dat de Nederlanders en Britten hier zaten. In de ruïne van St. Paul's op de top van de heuvel staan allemaal grafplaten van Nederlandse graven met oud-Nederlandse teksten. Toch wel een beetje vreemd idee. De graven zijn er zelf niet meer, maar de grafstenen heeft men bewaard.
Daarna bezoek ik naar het Goevernementshuis, dat nu een nationaal museum is. Hier is alleen maar een tentoonstelling over de Maleise geschiedenis en het politieke systeem. Aardig en klein.

Fietstaxi's in MelakaIk ga naar het Stadthuys. Van dit gebouw heeft ooit eenzelfde in Hoorn gestaan. Het is nu een museum en ik ga binnen eens kijken. Ik mag naar binnen op hetzelfde kaartje als voor het goevernementshuis. Scheelt weer 10 RM!! Er is een prachtig overzicht over de geschiedenis in een heel fraaie expositie. De Hollandse periode wordt uitvoerig uitgebeeld en er is zelfs nog een Hollandse bakkerij.
Aan de rivier drink ik een biertje en loop dan langs de rivier richting hotel. Ook hier zijn heel veel muurschilderingen..'s Avonds lopen we met z'n allen naar restaurant River View. Het is ons afscheid van Aryadi. Het Maleise deel van de reis zit er op!

De volgende dag vertrekken we naar Singapore. Voor de rest van dit reisverslag kun je hier klikken..