(Leestijd: 1 - 2 minuten)
De noten voor de palmolieHier wordt palmolie uit geperstVervoer van palmolienotenVrachtwagens vol palmolienotenPlantage voor de palmolie   palmboom voor palmolie

De palmolie paradox

Tijdens mijn reis door Maleisië in november 2017 zie ik ook uitgestrekte plantages met palmbomen voor de palmolie.

We stoppen ergens onderweg om te kijken hoe dat er uitziet. Helaas kunnen we in de bijbehorende fabriek geen kijkje nemen. De foto's hiernaast heb ik op die plek genomen.

De gids Aryadi vertelt, dat de meeste plantages in de plaats zijn gekomen van de plantages met rubberbomen. In de rubber was niets meer te verdienen, dus zijn deze rubberbomen vervangen door oliepalmen.

Waarom palmolie?

Palmolie is superveelzijdig. Maar ook superproblematisch. De olie wordt verwerkt in alledaagse producten zoals zeep, shampoo, pindakaas, sauzen en cosmetica. Palmolie is ook populair als biomassa voor de opwekking van 'groene' stroom en als ingrediënt voor biodiesel en biokerosine.

De olie wordt uit de vruchten van de tropische oliepalm geperst. Helaas zijn de gevolgen van de populariteit van palmolie voor voedingsmiddelen, biokerosine, andere biobrandstoffen en veevoer desastreus. De uitbreiding van oliepalmplantages gaat ten koste van tropisch regenwoud. Lokale gemeenschappen raken hun land en levensonderhoud kwijt. Door de boskap raken bedreigde diersoorten zoals de oerang-oetan verder in de knel. Milieudefensie pleit daarom al meer dan tien jaar voor verduurzaming van de palmolie-industrie en een einde aan de ontbossing en landroof voor oliepalmplantages.

De aanleg van oliepalmplantages speelt een grote rol bij het verdwijnen van tropisch regenwoud in Indonesië en elders. Lokale gemeenschappen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het land dat voor plantages wordt leeggeruimd. Regelmatig is er sprake van landroof voor de aanleg van nieuwe oliepalmplantages. Hierdoor komt lokale voedselvoorziening in het gedrang.

(Tekst van de website van Milieudefensie)