(Leestijd: 5 - 10 minuten)

Kaart van Cambodje met de reisroute in 2016

Reis door Cambodja 2016: 2 t/m 12 december

(Dit is onderdeel van een groepsreis met Sawadee: Thailand Cambodja en begint de 27e november in Thailand en eindigt daar ook op 15 december. De officiële reis zoals door Sawadee beschreven vind je hier in PDF)

We beginnen in Battambang

Zo gaat vracht de grens over van Thailand naar Cambodja2 december begint de reis in Cambodja. Bij Aranyaprathet (Thailand) gaan we de grens over. De visa zijn tevoren al geregeld, dus we kunnen lekker snel doorlopen. Jaja, lopen. Want auto's mogen hier de grens niet over. Dat zie je ook met alle vracht die hier op handkarren wordt overgeladen en zo over de grens wordt gebracht.Voor ons staat een bus klaar en 's middags arriveren we in Battambang waar ik nog een aardige stadswandeling kan maken en o.a. de Wat Phiphetaram en de Wat Damray bekijk. Merkwaardig is, dat tempels hier gesloten zijn en je dus niet even binnen kunt kijken.
voorstelling bij Phare Ponleu Selpak's Avonds ga ik naar een circusvoorstelling van Phare Ponleu Selpak, een project dat is opgezet voor kansarme kinderen om hen de Cambodjaanse cultuur bij te brengen, die verloren is gegaan tijdens het bewind van de Rode Khmer. Het is een heel leuke avond.

Ik ben inmiddels vreselijk verkouden en besluit de volgende dag wat rustig aan te doen, Na het ontbijt met een heerlijk stokbroodje ga ik weer aan de wandel langs de rivier en de daaraan liggende tempels. Opvallend is de hoeveelheid daklozen die je overal ziet. Vooral langs de rivier hebben er velen een slaapplaats gemaakt. Na een heerlijke lunch in Khmer Delight wandel ik verder en relax later met een biertje op een terrasje aan de rivier. 's Avonds ook aan de rivier gegeten in één van de restaurantjes die je daar kan vinden.

Van Battambang naar Siem Reap

De volgende dag gaan we met de boot van Battambang naar Siem Reap. Het is heerlijk weer, dus ga ik lekker bovenop zitten zodat ik goed om me heen kan kijken. Het wordt een prachtige tocht over de Tonle Sap en het meer. 5,5 uur genieten van een prachtige omgeving met een goed zicht op het leven aan en op het water: drijvende huizen en ook huizen, scholen en tempels op palen. Er is veel visvangst met speciale netten. Op het eind komen we nog door een vogelgebied.
Na aankomst staat er weer een bus klaar die ons verder naar Siem Reap brengt. Hier komen we in Angkor Holiday Inn met een prachtig zwembad. Lekker relaxen tijdens het happy hour, dus een drankje erbij! 's Avonds eet ik met een paar groepsleden in Am Yaa, een leuk restaurant maar het eten is wat middelmatig. Ik besluit de dag met een cocktail in de Linga Bar in het hart van het toeristendistrict. Want daar is Siem Reap al jaren goed in: de toeristenindustrie. Rond Pub Street zijn allemaal restaurantjes met westers eten en heel veel toeristenwinkels.

Markt met verkoop van lotusbloemenDe volgende dag loop ik een route, die in de gids van National Geographic beschreven staat. Ik begin bij Preah Ang Chek – Preah Ang Chorm, waar gelovigen komen om twee Boeddhabeelden te aanbidden en wierook aan te steken. Het is er druk en een bruidspaar laat zich er fotograferen. Er is ook een muziekgroep aanwezig met traditionele instrumenten. Ernaast en midden op de weg is de Ya-Tep, waar een voorouderlijke geest de stad beschermt. Ook hier wordt gebeden en wierook gebrand. Leuk om te zien hoe serieus dat allemaal gebeurt.
Onderweg loop ik langs een aantal mannen die zitten te schaken. Ik kijk en krijg uitleg over het spel, dat ik niet begrijp. Het is totaal anders zoals wij het kennen.
tempel in Siem ReapIk loop langs de rivier verder en kom dan bij de Wat Preah An Kau Sai waar ook ruïnes uit de Khmer-tijd staan. Even later maak ik een praatje met een paar monniken bij de Wat Preah An Kau Saa.
Ik ga naar de Angkor Wat in miniatuur. Dit is een sjofele aangelegenheid. De miniaturen zijn wel aardig om te zien, maar het geheel is een totaal vervallen “museum”. De entree bedraagt toch nog $1,5 en dat is een beetje veel voor het gepresenteerde. De tempels op de wandeling zijn niet echt bijzonder. Ik ga naar de Wat Preah Phrom Rath, die niet in de route is opgenomen, maar wel de moeite waard is.
Na een late lunch relax ik aan het zwembad en eet 's avonds in de stad. Ik drink nog een cocktail in de Linga bar en bekijk later een show in Barcode. Als ik om 23.30 naar het hotel terug wil waarschuwt men mij, dat ik niet moet gaan lopen. Blijkbaar is het dan niet meer veilig, dus neem ik een taxi.

De tweede dag in Siem Reap bezoek ik het Angkor Museum, dat werkelijk schitterend is en waar je een goed overzicht krijgt van de geschiedenis van de Khmer. Ook kun je hier mooie beelden uit Angkor zien, die prachtig worden geëxposeerd. Bij Artisans d'Angkor loop ik rond om te zien wat de kunstenaars die daar werken produceren. In Siem Reap is slechts een klein gedeelte van dit project gevestigd. De andere delen liggen buiten de stad. De rest van de dag breng ik relaxed door bij het zwembad en ga later naar de stad voor een hapje en een drankje.

Naar Phnom Penh

insectenmarkt in de buurt van Phnom PenhDe volgende dag rijden we naar Phnom Penh. Onderweg stoppen we nog bij een oude brug uit de Khmertijd en op een markt in Skuon waar ze o.a. gefrituurde tarantula's verkopen. Niet echt mijn smaak. Ook de andere dieren zoals gevulde kikker, kleine vogeltjes en allerlei soorten gebakken en gebraden insecten kunnen mij niet verleiden. Aan het eind van de middag zijn we in Phnom Penh en vanaf het dak van het Ohana Hotel is het uitzicht over de stad, de Tonle Sap en de Mekong rivier erg mooi. Jammer dat het regent. Met een paar medereizigers ga ik eten en daarna vermaak ik me nog een tijdje in de AVBar225.

De volgende dag bezoek ik het Koninklijk Paleis, dat wel mooi is, maar waar je bijna nergens naar binnen mag. Alleen maar van buitenaf naar binnen gluren. Vervolgens rijden we naar The Killing Fields, een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de martelingen en slachtpartijen van de Rode Khmer, die van 1975 tot 1979 zo'n 2 miljoen mensen heeft vermoord. Vervolgens bezoeken we S21, een school die gediend heeft als gevangenis voor de tegenstanders van de Rode Khmer. Je wordt er stil van als je bedenkt hoeveel martelingen hier hebben plaatsgevonden en hoe wreed dat gebeurde. De gids die ons rondleidt heeft die periode zelf meegemaakt en vertelt er soms zeer geëmotioneerd over.
Ik lunch langs de rivier en word daar steeds benaderd door mensen die om geld vragen: mensen zonder been of arm, moeders met kleine kinderen, kortom mensen die geen kansen hebben in de Cambodjaanse samenleving. Hierna ga ik nog kijken bij de Wat Phnom, de tempel waar de bouw van de stad ooit begonnen is. De vele apen die hier zoude moeten zijn zie ik niet. Wel veel honden en prostituees. De tempel ligt op een heuvel, dus dat is weer even klimmen, maar mooi om te zien. Als buitenlander moet je entree betalen, Cambodjanen mogen voor niets naar boven. Vervolgens loop ik naar de Centrale Markt, het gebouw met de grootste koepel van Azië. Deze is inderdaad erg groot en mooi. De markt zelf is niet echt bijzonder: veel glitter en kleding.
's Avonds eet ik met een paar reisgenoten bij Friends waar jongeren hun opleiding krijgen om zo weer wat kansen op de arbeidsmarkt te hebben. Nog even stappen in de AV bar225 en PoPP, zodat ik het nachtleven van Phnom Penh ook heb gezien (al stelt dat niet zoveel voor). Door een uitgestorven stad loop ik daarna terug naar het hotel. Een vermoeiende dag in deze hoofdstad.

Op weg naar het zuiden

De volgende morgen trekken we weer verder en komen na een uur bij de Ta Phrom, een oude tempel uit de Angkor tijd. Leuk om te zien hoe dit soort tempels over een groot gebied in Zuid Oost Azië zijn verspreid. Ernaast ligt een mooie boeddhistische tempel, die zowaar open is. Erg mooi van binnen, maar ook rond de tempel is het gebied interessant.
 het strand bij KepWe rijden verder naar Phnom Chisor, een berg waar we een uitzicht krijgen op Phnom Penh. We moeten dan wel ruim 400 treden naar boven. Dat is best te doen, maar het uitzicht valt tegen, want het is heiig. Bovenop staan verschillende kleine tempels en er is ook weer een oude Khmer tempel te zien. We maken een korte stop in Kep en komen dan aan het eind van de middag in Kampot, waar we in bungalows aan de rivier logeren. Te laat om nog de stad in te gaan, dus eten en drinken doe ik – net als vrijwel iedereen – aan de rivier.

Na een voortreffelijk ontbijt gaan we weer op pad en na een paar uur komen we in Sihanoukville. Onze reisleider had vanuit Kampot al twee excursies geregeld: een jungletocht of snorkelen. Ik ga snorkelen met nog vier anderen. Bij aankomst in het hotel staat men al klaar om ons naar de naar de boot te brengen. Twee jongens op de boot zorgen voor ons. Niet alleen met het snorkelen, maar ook de lunch wordt door één van hen klaargemaakt. Heerlijk. Twee maal een uur snorkelen op verschillende plekken maken het tot een topdag.
's Avonds eet ik met een paar anderen op het strand. Een strandwandeling daarna valt letterlijk in het water, want het begint te regenen.

 

Homestay in Kirirom National Park

Waterval in Kirirom National ParkVan Sihanoukville heb ik verder weinig gezien, want de volgende dag gaan we meteen weer weg. We komen om 12.30 in een homestay in Kirirom National Park. We krijgen uitleg over het project, waarbij het uitgangspunt is om zoveel mogelijk self supporting te zijn. Verder krijg ik niet veel meer inzicht over de omvang en de resultaten van het project. Na de lunch gaan we wandelen naar een waterval van 40 meter hoog. Even verder stroomafwaarts is de mogelijkheid om het water in te gaan en ik laat me lekker masseren door de krachtige stroom. Hierna worden we naar de huizen gebracht waar we bij families zullen overnachten. De groep wordt opgedeeld in drie keer zes en ik slaap met nog vijf anderen bij een vrouw in huis, die we echter nauwelijks zien. Het lijkt er meer op, dat we haar huis in beslag genomen hebben en zij in de schuur moet slapen. Maar het schijnt voor haar wat geld op te leveren.
Na onze slaapplaatsen te hebben ingericht gaan we weer terug met de bus naar het centrale punt voor een dansoptreden door een paar kinderen en het diner. Daarna gaan we weer naar “onze huizen” en duiken onder de klamboe.

De volgende morgen verlaten we de homestay alweer om 7.30. Wat de bedoeling is van dit soort overnachtingen in een groepsreis wordt me niet duidelijk. Je bent er tekort om er ook daadwerkelijk iets van te zien. Om 14.00 uur gaan we grens naar Thailand weer over. Einde van deze reis door Cambodja.