(Leestijd: 8 - 15 minuten)

India: Guwahati - Darjeeling -Siliguri
10 t/m 25 februari 2020

Deze keer bezoek ik dit land voor de tweede keer om met mijn Indiase vriend een leuke tijd door te brengen. Hij koos ervoor om naar Guwahati en Darjeeling te gaan, dus daar zijn we de komende weken.

maandag 10 februari
De vakantie begint slecht. Gister was er de hele dag een extra zware storm (Ciara) in Nederland en waren veel vluchten gecanceld. Ook vandaag zijn vluchten uitgevallen, waaronder mijn vlucht naar Dubai. Daarover kreeg ik zondagavond al bericht, dus dat was balen. Ik krijg weer een nieuwe boeking. Ik meld deze tegenslag meteen aan mijn Indiase vriend, want het ziet ernaar uit dat we niet gelijk aankomen in Guwahati.
In de loop van de dag verandert mijn reisschema voortdurend, maar na veel wijzigingen, telefoontjes en pogingen om het aan te passen komt het er uiteindelijk op neer, dat ik pas 24 uur later aankom op de plaats van bestemming. Dat betekent, dat ik pas om 22 uur vertrek en lang in Dubai moet blijven. Om 7 uur de volgende dag landen we in Dubai. Omdat er door Emirates niets geregeld was voor de tijd die ik in Dubai moet wachten probeer ik via hun balie op het vliegveld toch nog iets te regelen. Ik krijg een hotelvoucher en ga door de douane, haal mij bagage op en ga met de shuttlebus naar hotel Colthorne, waar ik een kamer krijg en vouchers voor drie maaltijden.

Inmiddels heb ik ook contact met mijn vriend die al in Guwahati is en gelukkig de kamer in het hotel gekregen heeft die ik heb gereserveerd.

Na een ontbijtje ga ik een uurtje rusten om daarna maar weer aan de lunch te gaan. Ik boek een stadstoer door Dubai, zodat ik deze stad ook een keertje zie vanaf de begane grond. Met een volle bus rijden we rond. Het is de stad met het hoogste gebouw, de grootste waterspeelplaats, de grootste kunstmatige eilanden, het hoogste hotel ter wereld, enz. enz. Alles is in superlatieven. Maar echt interessant vind ik het niet. Ik zie het als een stad zonder ziel: je ziet alleen maar gebouwen en auto's; geen mensen. En alles is grijs, glimmend, goud, e.d. Maar toch wel aardig om een keertje mee te maken al zou ik hier nooit voor een vakantie naar toe gaan. Na 2,5 uur kom ik weer in het hotel en neem een klein biertje voor de "schappelijke prijs" van € 7,15.

's Avonds heerlijk gedineerd in het hotel en om 21 uur ga ik met de shuttle weer terug naar het vliegveld.

Om 0.05 vertrekken we. Emirates heeft me voor de vlucht naar Delhi overgezet op een vlucht van Indian Airlines. De stoelen zijn slecht en ook de service is niet best. Geen aanrader! Om 5 uur landen we op Delhi Airport. Ik ga door de douane en haal het visum en mijn bagage op.

Met mijn speciale papieren van Emirates mag ik – na veel zoeken en bellen – uiteindelijk mee op het vliegtuig naar Guwahati, 24 uur later dan gepland.

Mijn vriend staat me daar keurig op te wachten en met de taxi gaan we naar het Rajmahal hotel.

khamakhya's Middags gaan we naar naar de Fancy Bazar en wandelen langs de Brahmaputra. Op zoek naar een bar om iets te drinken komen we in de 3B-bar terecht. Er is luide muziek en er zijn 3 meisjes die Bollywood dansen uitvoeren voor het mannelijke publiek. Deze mannen geven geld voor het dansen en ongetwijfeld zijn de dames ook voor andere diensten beschikbaar..... Wij drinken alleen ons biertje.

De tweede dag gaan we met de taxi naar de Khamikhya tempel. Het is er druk. Deze tempel is aan de godin Khamikhya gewijd en bezoekers brengen vaak een geit mee als een soort offer. Die geiten lopen er dan ook veel rond. Sommige zelfs met een rode stip op de kop. Maar ook wordt de tempel overspoeld met bezoekers, die in één van de vele tempeltjes voor een paar roepies een stip of streep op hun voorhoofd halen. Ook ik krijg zo'n stip.
Wil je echter in de hoofdtempel, dan moet je in de wachtrij. De wachttijd is nu ongeveer 4 uur, dus dat gaan we niet doen.

Bij een uitkijkpunt lopen we via allerlei trappen naar de hoofdweg beneden en nemen een taxi die ons naar de pont voor het Pauweneiland brengt. Daar staat de Umanandatempel. Hier is het niet zo druk als in de tempel vanmorgen, maar toch zie je veel mensen die eerst in de Khamikhya tempel zijn geweest en nu hier komen. Met de boot is het meteen een leuk tochtje over de rivier.

Terug in de stad lunchen we in een klein eethuisje. Daarna relaxen en 's avonds eten we in Breeze: een Chinees restaurant. Wel goed eten, maar erg ongezellig. We nemen daarna maar een biertje in de bar van het hotel. Deze gaat echter om 22 uur al dicht.

Vrijdag de 14e (Valentijnsdag!) is een reisdag en vliegen we naar Bagdogra, waar we om 11.30 landen. Dan volgt een taxirit van zo'n 3 uur naar Darjeeling waar we inchecken in het Dekeling Hotel, dat in het centrum van de stad ligt. Helaas is er weinig uitzicht door de bewolking, die hier op 2500 meter hoogte vrij hardnekkig het zicht belemmert.Uitzicht op Darjeeling en de Kanchenjunga India

Uitzicht op Darjeeling (foto os geleend van internet, omdat ik de dagen die ik er was
steeds met mist te maken had)

De kou valt wel tegen. In Guwahati was het zo'n 25 graden; hier maar 7. We gaan lunchen in een naastgelegen restaurant en daar eet men met de jas aan, want er is geen verwarming. Ik neem dan eerst maar soep om een beetje door te warmen.
Hierna gaan we de stad een beetje verkennen en proberen te acclimatiseren. Op een plein speelt een bandje hardrock vanwege Valentijnsdag.

's Avonds lopen we een beetje rond. We gaan eten in The Park, dat gelukkig redelijk verwarmd is. Terug op de kamer merken we wel dat deze enigszins verwarmd wordt. Dit gebeurt met stalen platen, die tegen de muur bevestigd zijn en die elektrisch worden verwarmd. Niet erg krachtig, maar toch genoeg om het een beetje aangenaam te maken. Als je in het hotel wel warm wilt zitten, kun je 's avonds in de salon terecht waar de houtkachel dan aangaat. Verder is het: jassen aan!!

Zaterdagmorgen is het een kleine wereld: mist oftewel laaghangende bewolking. Het uitzicht uit de lounge is dus vrijwel nihil.
Na het ontbijt gaan we naar Ghum. We besluiten te lopen over de hoofdweg. Het is erg druk met 4-wheel drives. Die heb je hier wel nodig, want het is hier veel klimmen en dalen op de steile wegen. Het spoor van de Toy Train loopt naast de weg en kruist de weg ook veel keer. Het spoor is immers “rechter” dan de kronkelweg. Voordeel hiervan is dat we vaak over de spoorbaan kunnen lopen waardoor het wandelen goed te doen is over deze drukke weg.

Als eerste stoppen we bij het in nevelen gehulde Dali klooster, dat langs de weg ligt. In de eerste ruimte zit een oude monnik aan een groot gebedswiel te draaien. Hij nodigt ons uit om bij hem te komen en mee te doen. De hoofdtempel is helaas gesloten, maar het koffiehuis is wel open, dus daar nemen we eerst maar even een versnapering voordat we verder gaan.

darjeelingOnderweg zien we ook de Toy Train, die zich langzaam over het traject voortbeweegt op weg naar de Batasialoop, waar hij een compleet rondje rijdt voordat hij verder het traject aflegt. Wij nemen hier ook een kijkje, want in het midden is een mooie tuin en staat een oorlogsmonument. Hier staat ook het onvermijdelijke “I love Darjeeling” waar we natuurlijk ook plaatjes schieten.

We lopen verder en we komen bij het Ghum klooster. Omdat dit één van de belangrijke trekpleisters is van Darjeeling, had ik me er heel wat van voorgesteld. Maar het is erg klein. Het tempeltje is wel open en er staat een mooie Boeddha.
Iets verderop staat het Guru Sakya Klooster, dat er wel indrukwekkend uitziet. Het is even klimmen, maar het is een mooie gebouw met een indrukwekkende tempel.

We lopen naar het station van Ghum en willen met de trein teruggaan naar Darjeeling. Maar dat blijkt niet mogelijk, omdat we dan een kaartje hadden moeten kopen in Darjeeling. We gaan dan eerst maar eens lunchen in een piepklein restaurantje en stappen daarna in een jeep. Deze blijken als een soort openbaar vervoer heen en weer te rijden voor INR20 p.p.

Zondag lopen we eerst naar de Ropeway en met z'n zessen in een cabine schommelen we 40 minuten over de prachtige theeplantages. Mooie uitzichten, want vandaag schijnt zowaar af en toe de zon!
Vandaar lopen we naar de dierentuin, waar exemplaren van de Himalayafauna zijn te bewonderen. De muren zijn hoog en de dieren ver weg, dus is het wat moeilijk om te zien. Hier is ook het Natuurlijk Historisch Museum waar we even doorheen lopen en het Himalaya Mountain Institute waar veel informatie is te vinden over bergbeklimmingen.

We lopen terug via Observatory Hill, waar we totaal geen zicht hadden vanwege de mist. Dan gaan we naar het Bhutia Busty Klooster. Een lange weg naar beneden brengt ons bij een klein klooster. We moeten dezelfde weg weer steil omhoog en met een paar keer pauze bereiken we het plein in het stadscentrum weer. Daar zakken we eerst een beetje uit voordat we naar het hotel gaan.

Maandag lopen we eerst het Himalayan Tibet Museum in. Klein, maar heel mooi ingericht en absoluut de moeite waard. Het geeft een mooi overzicht van Tibet en de bevolkingsgroepen die er wonen. Dan gaan we naar de Peace Pagoda en de Japanse tempel. Deze liggen een beetje buiten de stad, dus de wandeling ernaar toe is de moeite waard al is het met veel gehijg. De pagode staat op een mooie plek, die recht doet aan de reden waarom deze is opgericht: de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki. De tempel is klein, maar toch aardig om even een kijkje te nemen.

theeNa de lunch gaan we via de smalle marktstraatjes van de Hongkong markt naar de botanische tuinen. De tuinen zijn in deze tijd van het jaar niet erg mooi, maar wel leuk voor een wandeling. En verder wandelen? Ja, de klauterpartij naar boven om weer in de stad te komen!
's Avonds kopen we in de stad de beroemde Darjeeling thee en in The Glennarys nemen we een biertje en een snack.

Na het ontbijt gaan we dinsdag met de taxi naar Siliguri, een drukke en zo te zien smerige stad. We vinden ons hotel Treebo Mittal Gardens via een niet geasfalteerde, dus stoffige weg.

Ik heb niet de indruk dat men door heeft dat dit een hotel is waar gasten verblijven. Alles moet gevraagd worden, omdat er niet is ingericht voor twee personen. Op de tweede dag wordt helemaal niets aangevuld, het ontbijt laat vreselijk lang op zich wachten, de kamer wordt niet schoongemaakt, enz. enz. Een hotel met zo'n slechte service heb ik niet eerder gehad.

's Avonds lopen we naar de Hongkong Markt, een druk gedeelte in de stad met allemaal kleine winkeltjes en kraampjes en we eten in Brother's Garage, een trendy club zonder alcohol. 

Woensdag begint de dag met heel lang wachten op het ontbijt. Daarna gaan we met lokaal vervoer naar het Salugara klooster, dat om 11 uur gesloten is. We zijn net 5 minuten te laat! Daar nemen we een taxi die ons naar het Ewan India Boeddhistisch klooster brengt. Ook hier moeten we opschieten, want men gaat de tempel sluiten in verband met de lunch. Rennen dus. Maar gelukkig hebben we het toch nog vrij uitgebreid kunnen zien.

De taxichauffeur heeft keurig op ons gewacht en brengt ons weer terug naar het Salugara Klooster, dat om 1 uur weer open gaat. We zijn er nu te vroeg dus gaan we eerst aan de overkant in een hotel lunchen. Het klooster is niet groot, dus zijn we er vrij snel uitgekeken. We wandelen dan terug naar het hotel.

Om 17 uur gaan we naar de ISKCon tempel van de Hare Krishna. Hier is het druk en er is een ceremonie bezig. In alle omliggende kleine tempels gebeurt ook van alles en nog wat. Aardig om te zien hoe men hier het begrip 'religie' opvat.

Donderdag duurt het 1,5 uur voordat het ontbijt eindelijk klaar is!! Hierna pakken we in en gaan naar de Shree Shyam Mandir. Deze is niet erg groot, maar wel aardig.
We lopen terug naar het hotel en gaan om 12 uur uitchecken. En dan blijkt dat je hier niet met een internationale creditcard kunt betalen! Gelukkig had ik nog genoeg cash. Ik geef dit hotel de slechtste recensie op alle websites die ik maar kan vinden. Merkwaardig is wel, dat het op Google een 9,8 krijgt. Onbegrijpelijk. Waarschijnlijk door vrienden en personeel ingevuld!

Vanaf Bagdogra vliegen we in 45 minuten naar Guwahati en we checken in in het Rajmahal hotel, waar ze blij zijn ons weer terug te zien. De rest van de avond is het een beetje rondlopen, een biertje, een hapje en relaxen.

pobitoraVrijdag gaan we met een huurauto met chauffeur (INR 1800) naar Pobitora Wildlife Park. We boeken een jeepsafari voor INR 1000 en rijden dan zo'n 1,5 uur door het park. Er lopen duizenden koeien. Die moeten ook gedacht hebben dat het leven hier beter is dan in de stad.

In het begin zien we olifanten aan de ketting voor de ritjes door het park, maar voor deze dierenmishandeling kiezen we niet. We spotten op verschillende plekken neushoorns, wilde zwijnen, waterbuffels en zwarte ooievaars. Ook zijn er vele andere soorten vogels. Met mijn verrekkijkertje kunnen we een aardige indruk krijgen. Het is moeilijk om met het mobieltje goede foto's te maken, maar de ervaring is fantastisch.

Terug in het hotel nemen we een late lunch om vervolgens op de kamer te relaxen.

De volgende dag ontbijten we laat en lopen dan naar het Assam State Museum. Een leuke wandeling, maar het museum blijkt gesloten te zijn. O.a. iedere 4e zaterdag van de maand – en dat is het dus vandaag!! – is het gesloten.
Dan gaan we eerst maar lunchen en nemen een taxi naar de dierentuin. Voor de dieren is dit best een goede dierentuin, want hun leefgebieden zijn groot. Bezoekers lopen overal om- en doorheen wat kale paden en kapotte trappen tot gevolg heeft. Het is erg lawaaiig bij de gibbons. Deze beesten maken altijd erg veel lawaai, maar nu worden ze volkomen overtroffen door de tientallen Indiërs, die hen staan na te doen. Een lachwekkende/belachelijke situatie.

We gaan nog wat shoppen op de Fancy Bazar en daarna eten in Piccadilly onder het genot van een luide TV met een danscompetitie. We zijn de enige gasten.

guwahati stationZondag lopen we nog een keer naar het museum, dat nu wel open is. Ook hier moet ik als buitenlander weer meer betalen! De eerste zalen zijn met wapens en oud textiel en zijn niet zo interessant. De linkervleugel is interessanter en heeft een mooie zaal met heel veel sculpturen en de verdiepingen daarboven geven een prachtig beeld van het leven in Assam bij de verschillende stammen.
Het museum zelf mag wel een opknapbeurt hebben, maar in India doet men niet erg veel aan onderhoud blijkbaar.

Maandag is de vertrekdag, maar ik heb nog tijd om een rondje door Guwahati te lopen. Ik neem nog een kijkje bij de Brahmaputra. De rivierstand is erg laag en de oevers zien er erg droog uit. Ik lunch in de Brew Bakery (erg goed) en ga 's middags met de taxi naar het vliegveld. Hier wordt mijn bagage verscheidene keren doorgelicht en ik moet alle batterijen uit mijn bagage halen en in mijn handbagage doen. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Het duurt lang en geeft ook weer problemen bij de veiligheidscheck van de handbagage. Ook hier moeten alle batterijen weer getoond worden!

Mijn bagage wordt doorgelabeld naar Amsterdam, maar omdat de heenvlucht ook al zo raar ging vertrouw ik dat niet helemaal. Op de luchthaven van Delhi ga ik toch maar kijken op de bagageband, maar daar komt mijn tas niet tevoorschijn. Zou het dan goed gaan?

Ik ga door de douane en moet dan nog zo'n 6 uur wachten voor mijn vlucht naar Dubai. Maar alles is open en men vliegt de hele nacht door, dus bedrijvigheid genoeg. In Dubai kom ik om 6 uur 's morgens aan. Vertrek naar Amsterdam: 15.45!! Dus weer wachten. En een saaiere luchthaven dan Dubai is er volgens mij niet. Alles is open, maar er zijn geen mensen. Maar goed, ik breng mijn tijd door met chatten, lezen, koffie, een maaltijd en wat heen en weer lopen om niet in slaap te vallen.

We vertrekken op tijd en landen om 19.30 in Amsterdam en mijn tas is er zowaar ook!! Prima! Om 20.45 ben ik dan weer thuis!

kofferlabel