(Leestijd: 2 - 3 minuten)

kaart van Senegalvlag van Senegal

SENEGAL: met de Franse slag

Senegal (officieel: République du Sénégal of Sounougal in het Wolof)ligt in West-Afrika en grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Mali, in het zuiden aan Guinee en Guiné-Bissau, en in het noorden aan Mauritanië. Op het grondgebied van Senegal ligt het land Gambia (zie kaart). Op ongeveer 500 kilometer uit de kust ligt de eilandengroep Kaapverdië.

Senegal is over het algemeen erg vlak. Er is een heuvellandschap in het zuidoostelijke grensgebied met Mali en Guinee, dat in hoogte varieert van gemiddeld 300 tot 400 meter. Het hoogste punt van Senegal ligt in de buurt van Nepen Diakha in het zuidoosten en meet 581 meter.

Senegal is iets meer dan vijf keer zo groot als Nederland en meet 196.722 km2.
Dwars door Senegal stromen vier grote rivieren: de Senegal (1750 km), de Casamance, de Saloum en de Gambia. De Senegal-rivier vormt de noordgrens van Senegal.

In Senegal zijn van noord naar zuid een aantal landschapstypen te onderscheiden. In het noorden ligt de sahelsteppe met korte grassen, struiken en her en der een boom. Onder de sahelsteppe vinden we een doornstruiksavanne met doornstruiken, grassen en groepjes bomen. Dan volgt een parklandsavanne met lange grassen, grote struiken en steeds meer bomen. De bossavanne loopt over van Gambia naar het zuiden van Senegal en kenmerkt zich door lange grassen, boomgroepen en palmen.

In het zuidwesten van de Casamance-regio komt tropisch oerwoud voor. De kust en de stroomgebieden van de rivieren ziet er groen uit met b.v. mangrovebossen. De heuvels van Cap Vert zijn de resten van een oud vulkanisch eiland. De Petite Côte ten noorden van Cap Vert heeft mooie zandstranden. Achter de stranden liggen uitgebreide zandduingebieden die zich tot 20 km landinwaarts voortzetten. Ten zuiden van Joal wordt de kust moerassig en komen veel kreken voor, afgewisseld met brede riviermondingen.

Senegal telde in 2000 bijna tien miljoen inwoners. Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 3%. De verdeling van leeftijden is zeer ongelijkmatig. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar (Nederland ca. 18%). Slechts 3% van de bevolking is boven de 65 jaar (Nederland ca. 14%). De levensverwachting van de Senegalees is gemiddeld ca. 52 jaar.

De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 51 inwoners per km2. Op dit moment woont ongeveer 45% van de bevolking in de steden. Groot-Dakar heeft op dit moment bijna 2 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Thiès (ca. 200.000 inwoners), Kaolack (ca. 160.000) en Ziguinchor (ca. 130.000).

De grootste bevolkingsgroep is de Wolof (ca. 45%)die vooral in de grote steden en de regio's Dakar en Thiès wonen.

Ik heb het land bezocht van 16 t/m 20 november 2010 als onderbreking van mijn verblijf in Gambia. De rode lijn op bovenstaande kaart geeft de route aan.

Bron eb meer informatie: Landenweb/Senegal

Kaart van Afrika met de locatie van Senagal