(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Rotsschilderingen bij SeraSera, klooster bij Lhasa

Sera is een van de drie grote kloosters van de gelug van Tibet. De andere twee zijn Ganden en Drepung. De drie kloosters liggen in de onmiddellijke omgeving van Lhasa.
De oorsprong van de naam Sera is niet zeker, maar wordt vermoed in het feit dat de oorspronkelijke plaats waar Sera gebouwd werd, omringd was door wilde rozen (se ra in het Tibetaans). Het oorspronkelijke Sera-klooster bevond zich in Lhasa, ongeveer 5 km ten noorden van de Jokhang-tempel. Nadat het verwoest werd bij de machtsovername na de opstand in Tibet van 1959, werd het herbouwd.
In 1959 huisvestte Sera meer dan 5000 monniken. Ondanks dat het zwaar beschadigd is, staat het nog steeds overeind, is het grotendeels gerestaureerd en biedt het onderdak aan een paar honderd monniken.

Op 18 juli 2007 bezoek ik dit klooster vanuit Lhasa. Ik loop er eerst de kora rond het klooster om daarna het complex te bekijken. Helaas mis ik daardoor de 'debatterende monniken'. Zij debatteren buiten met elkaar om het geleerde van die ochtend bij elkaar goed in te prenten. Tijdens mijn kora kan ik van bovenaf wel iets zien, maar ik zie de monniken pas als zij al klaar zijn en ik terug kom van de kora....