(Leestijd: 2 - 3 minuten)

shanghaikaart

Shanghai, stadsprovincie in China

Shanghai (Chinees: 上海; pinyin: Shànghǎi) of Sjanghai is de grootste stad van China. De gemeente is sinds 2005 een van de vijf steden in China die de status van nationale centrale stad hebben. Tevens is Shanghai qua inwoneraantal de grootste gemeente ter wereld en is het een van de drie grootste metropolen ter wereld.

Shanghai ontstond als een dorpje dat leefde van de visserij en de textielindustrie, maar door het Verdrag van Nanking dat in 1842 met het Verenigd Koninkrijk werd gesloten, groeide Shanghai uit tot een havenstad met wereldwijde verbindingen. Sinds de jaren 90, na de economische hervormingen van Deng Xiaoping, is de stad bezig zich te herontwikkelen, zo is het zakendistrict Pudong uit de grond gestampt. De stad heeft sinds 2004 de grootste haven ter wereld en heeft daarmee de positie van de haven van Singapore overgenomen. In 2010 werd de wereldtentoonstelling Expo 2010 in de stad gehouden. Meer in Wikipedia

Ik ben van 30 mei tot 10 juni 2018 in deze stad en heb er veel kunnen zien. In een stad met zo'n 30 miljoen inwoners is dat een vrijwel onmogelijke opgave, maar door een prima begeleiding van mijn gids Tao en een prima metrosysteem ben ik toch een aardig eind gekomen. Via het submenu kun je de zaken bekijken die ik heb bezocht.

shanghaipudong

Pudong, het indrukwekkende zakencentrum van Shanghai.

shanghai1Ik heb Shanghai als een indrukwekkende stad ervaren. Niet alleen de hoeveelheid mensen die hier woont, maar ook de architectuur maakt zeer veel indruk. Natuurlijk is Pudong het 'paradepaardje' van de stad en komen daar iedere dag duizenden mensen naar kijken, maar ook de Bund, de French Concession, de Oude Stad en Qibao, de tempels, de musea en andere kunst en het verschil tussen oude en nieuwe bouw maken de stad tot een interessant geheel.
Een bezoek aan het Volkspark is een 'must' vanwege de vrijgezellenmarkt, die daar op zaterdag is.
De metro met 14 lijnen is een zeer snel, efficiënt en goedkoop vervoermiddel om je te verplaatsen. Druk welsiwaar, maar iedere paar minuten komt er weer een nieuwe trein.

Ik heb in de week dat ik in deze stad was veel van de metro gebruik gemaakt (een pasje is erg handig en kun je op ieder station kopen), maar ook heel veel gelopen. Met wandelingen zie je het meeste van het dagelijkse leven. Vermoeiend weliswaar - zeker in een drukke en warme stad - maar toch alleszins de moeite waard.
Veel heb ik kunnen doen met mijn vriend Tao, diein Shanghai wont en me in alles begeleidde en als tolk veel dingen voor me kon regelen.

Wat ontbreekt aan de lijst met zaken die ik heb gezien en gedaan is het Shanghai Museum, dat volgens alle gidsen bezocht mòet worden.Maar helaas ontbrak de tijd. Ik hou dat dan maar open voor een volgende keer.

Hieronder is een fotoserie van 'de stad'. Foto's die ik heb genomen als ik van de ene plek naar de andere ging en dus een aardige indruk geven van deze stad.

shanghaibund

The Bund