(Leestijd: 2 - 4 minuten)

shanghaikaart

Shanghai, stadsprovincie in China

Shanghai (Chinees: 上海; pinyin: Shànghǎi) of Sjanghai is de grootste stad van China. De gemeente is sinds 2005 een van de vijf steden in China die de status van nationale centrale stad hebben. Tevens is Shanghai qua inwoneraantal de grootste gemeente ter wereld en is het een van de drie grootste metropolen ter wereld.

Shanghai ontstond als een dorpje dat leefde van de visserij en de textielindustrie, maar door het Verdrag van Nanking dat in 1842 met het Verenigd Koninkrijk werd gesloten, groeide Shanghai uit tot een havenstad met wereldwijde verbindingen. Sinds de jaren 90, na de economische hervormingen van Deng Xiaoping, is de stad bezig zich te herontwikkelen, zo is het zakendistrict Pudong uit de grond gestampt. De stad heeft sinds 2004 de grootste haven ter wereld en heeft daarmee de positie van de haven van Singapore overgenomen. In 2010 werd de wereldtentoonstelling Expo 2010 in de stad gehouden. Meer in Wikipedia

 

Ik ben van 30 mei tot 10 juni 2018 in deze stad en heb er veel kunnen zien. In een stad met zo'n 30 miljoen inwoners is dat een vrijwel onmogelijke opgave, maar door een prima begeleiding van mijn gids Tao en een prima metrosysteem ben ik toch een aardig eind gekomen. Via het submenu kun je de zaken bekijken die ik heb bezocht.

shanghaipudong

Pudong, het indrukwekkende zakencentrum van Shanghai.

shanghai1

Bezoek in 2018

Ik heb Shanghai als een indrukwekkende stad ervaren. Niet alleen de hoeveelheid mensen die hier woont, maar ook de architectuur maakt zeer veel indruk. Natuurlijk is Pudong het 'paradepaardje' van de stad en komen daar iedere dag duizenden mensen naar kijken, maar ook de Bund, de French Concession, de Oude Stad en Qibao, de tempels, de musea en andere kunst en het verschil tussen oude en nieuwe bouw maken de stad tot een interessant geheel.
Een bezoek aan het Volkspark is een 'must' vanwege de vrijgezellenmarkt, die daar op zaterdag is.
De metro met veel lijnen is een zeer snel, efficiënt en goedkoop vervoermiddel om je te verplaatsen. Druk weliswaar, maar iedere paar minuten komt er weer een nieuwe trein.

Ik heb in de week dat ik in deze stad was veel van de metro gebruik gemaakt (een pasje is erg handig en kun je op ieder station kopen), maar ook heel veel gelopen. Met wandelingen zie je het meeste van het dagelijkse leven. Vermoeiend weliswaar - zeker in een drukke en warme stad - maar toch alleszins de moeite waard.
Veel heb ik kunnen doen met mijn vriend Tao, diein Shanghai wont en me in alles begeleidde en als tolk veel dingen voor me kon regelen.

Hieronder is een fotoserie van 'de stad'. Foto's die ik heb genomen als ik van de ene plek naar de andere ging en dus een aardige indruk geven van deze stad.

Terug in 2019

In 2019 plak in na mijn bezoek aan Japan nog een paar dagen Shanghai. Deze indrukwekkende en intrigerende stad is best een tweede bezoek waard. Ik bezoek nog een keer het China Art Museum en kom nu ook in het Shanghai Museum, dat ik een jaar eerder had overgeslagen. Het Filmmuseum geeft een prachtig overzicht van de filmindustrie in China. Ook bezoek ik de tentoonstelling van Yayoi Kusama in het Fuson Foundation. Wandelingen maak ik in Pudong, langs de Bund, in het Gongqing Forest Park en de Yuyan Garden. Je vindt ze terug in het menu links.

Hieronder weer wat impressies van mijn loopjes door de stad:

Licht in de duisternis

Bij het donker worden verandert de stad in een soort "lichtstad". Met name de Bund en Pudong veranderen in een lichtzee. Maar ook andere gebouwen weten een mooi effect te bereiken.

shanghaibund

The Bund

 

 Lichtspel op de wolkenkrabbers van Pudong

's Avonds is er een mooie lichtshow op de wolkenkrabbers van Pudong, dat duizenden kijkers trekt. Vanaf de Bund is dit goed te zien. Ook op de rivier varen verlichte schepen.
De gebouwen op de Bund zelf zijn eveneens mooi verlicht.