(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Musea in Shanghai

Shanghai kent veel musea en galleries. Liefhebbers kunnen terecht voor oude kunst, geschiedenis en moderne kunst. In de week dat ik in 2018 in Shanghai was heb ik de gelegenheid gehad een aantal te bezoeken. De fotoseries hieronder geven een indruk van deze musea. Bezoeken aan andere culturele zaken in Shanghai, zoals M50 staan in het submenu onder 'kunst'.

China Art Museum

China Art Museum

Dit museum is gevestigd in het paviljoen van China, dat voor de wereldtentoonstelling in 2010 is gebouwd. Het gebouw op zich is al zeer indrukwekkend en binnen is ontzettend veel ruimte voor tentoonstellingen. Op de bovenste verdieping zijn de tijdelijke tentoonstellingen en van daaruit zak je naar beneden voor andere exposities, waarbij educatie een belangrijk onderdeel vormt.

Op de begane grond bevindt zich een zeer uitgebreide expostie met als thema 'de communistische partijtoen en nu'. Het is het rustigste deel van het museum, maar zeer zeker een bezoek waard.
Het museum is gratis te bezoeken en ik ben er op 2 juni 2018 en op 19 mei 2019. Onderstaande serie is een samenstelling van beide bezoeken.

Museum van hedendaagse kunst

Dit museum bevindt zich in het Volkspark (People's Park). Het is niet heel erg groot, maar is helemaal uit glas gebouwd. Hier zijn steeds wisselende tentoonstellingen. Ik heb dit mjuseum twee maal bezocht: op 8 juni 2018 en 23 mei 2019. De eerste keer stond op de begane grond een expositie moderne kunst met als thema "Animaties". Op de tweede verdieping werd ik onderdeel van een computergame en op de derde verdieping was een zeer ingewikkeld spel, waaraan ik me niet heb gewaagd.
Bij mijn tweede bezoek was er een tentoonstelling van Franse "straatkunstenaars" Urban Graphics (vanaf foto 12).

Entree voor het museum was Rmb 80. 70+ers kunnen voor de helft naar binnen.

Tentoonstellingsgebouw voor de stedelijke planning

Dit gebouw staat op het Volksplein (People's Square) en op de vijf verdiepingen kun je kennis maken met de geschiedenis van Shanghai, de huidige stad en de toekomstige ontwijkkelingen. De geschiedenis is zeer uitgebreid en prachtig opgesteld, maar dat geldt eigenlijk voor het hele museum.
Op de derde verdieping is een grote maquette van de stad. De vierde verdieping toont Shanghai nu en in de toekomst.
Het is te uitgebreid om er in één keer alles te zien, maar ik ben zeer onder de indruk.
Entree is Rmb 50.

Shanghai Film Museum

Shanghai heeft een prachtig filmmuseum. Men heeft een chronologisch overzicht van alle in China gemaakte films, waarbij voor sommige de sets zijn nagemaakt. Ook een schitterend overzicht van apparatuur, zoals camera's en projectoren, wordt gepresenteerd. Zelf weet ik weinig van de Chinese filmindustrie, maar ik ben onder de indruk bij mijn bezoek op 22 mei 2019.
Een kleine impressie hieronder van het enorme aanbod in de presentatie.

Het Shanghai Museum

Het grootste museum in Shanghai is ontegenzeglijk het Shanghai Museum. Dit fraaie en grote gebouw herbergt veel van de geschiedenis van China; er zijn afdelingen voor oude sculpturen, potten, munten, geschiedenis, enz. Ik loop op 23 mei 2019 na een wachttijd van ongeveer 45 minuten dit museum binnen en bezoek een paar afdelingen.
De afdeling over de minderheden in China is indrukwekkend. Deze heeft ook mijn speciale aandacht, omdat ik in voorgaande jaren in het zuiden van China verschillende minderheden heb bezocht en daar ook ervaren heb hoe men deze minderheden als een soort 'tweederangsburgers' behandelt. Daarvan is in het museum niets te metken; de presentatie lijkt erop alsof men trots is op de hoeveelheid minderheden die het land heeft.

Fuson Foundation

Dit is een prachtig gebouw vlakbij de Bund. Het ontwerp is van een Brits architectenbureau en is een enorm gouden bamboegordijn. Ik kom hier om de tentoonstelling met werk van Yayoi Kusama te bezoeken. De tentoonstelling is ter ere van haar 90e verjaardag in 2019. Ik kom hier op 21 mei en geniet van de prachtige overzichtstentoonstelling waar gelukkig gefotografeerd mag worden (in tegenstelling tot het Yayoi Kusama in Tokyo waar absoluut niet gefotografeerd mag worden).

Rockbund Art Museum

Een klein museum in 20 Huqiu Road, Huangpu District, Shanghai. Het besteed veel aandacht aan moderne kunst en ik ben hier op 21 mei 2019 en zie er installaties en werk van Tobias Rehberger.

Mocht je ooit plannen hebben om ook hier naar toe te gaan kijk dan eerst op de website of het open is. Men is soms een maand gesloten in verband met de opstelling van een nieuwe expositie. Dit ervoer ik zelf ook in 2018 toen ik voor een dichte deur kwam.