(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Tempels in Shanghai

Een grote stad als Shanghai heeft natuurlijk verschillende tempels. In de periode dat ik hier was heb ik er verscheidene bezocht. Voor de meeste tempels moet entree worden betaald.

Tempel van de Jaden Boeddha

Deze tempel is gebouwd tussen 1918 en 1928 en behoort tot de meest bezochte van de stad.Het belangrijkste in deze tempel is de Boeddha die uit jade is gemaakt. Deze ligt enigszins verscholen, want als je denkt dat je de hele tempel met beelden en al wel hebt gezien komt er nog een groot gedeelte achter waaronder de zaal met deze jaden Boeddha. Hier mag echter onder geen beding gefotografeerd worden, dus in onderstaande serie ontbtreekt dit beeld. Wel heb ik de - ook beroemde - witte, liggende Boeddha kunnen fotograferen. De rest van de serie geeft en impressie van dit mooie complex, dat ik op

Jing'an Tempel

Dit complex dateert oorspronkelijk uit 1216 en is daarna vele malen gerestaureerd. Het ligt nu verscholen tussen de hoogbouw van Shanghai. Ik kom hier op 4 juni 2018. De tempel wordt druk bezocht en in het grote wierookvat wordt constant wierook gebrand.
Deze tmpel bestaat uit verschillende hallen met beelden van o.a. de Chinese godin Guanyin. Rondom de tempel zijn de bijgebouwen met de onderkomens voor de monniken.

Tempel van de stadsgod

Deze tempel bevindt zich in de Oude Stad bij Yuyuan Garden. Het is de drukst bezocht tempel die ik heb gezien. Hij dateert uit de 15e eeuw, is verwoest tijdens de Culturele Revolutie en daarna weer opnieuw opgebouwd. Het is de enige tempel waar ik ook gezien heb dat er 'actief' iets wordt gedaan: mensen reciteren hardop uit bepaalde geschriften.
Ik ben er op 3 juni 2018 en het is er razend druk op deze zondag. De Oude Stad is erg populair bij de Chinezen, dus het is af en toe wat file lopen door de wijk en de tempel.

Chenxiangge Klooster

Een rustige tempel waar ik op 4 juni 2018 een bezoek breng. De tempel ligt een beetje verscholen, maar als ik naar binnen wil klinkt uit een gat in de muur de roep dat ik moet betalen. Voor 10 yuan mag ik naar binnen. De tempel is klein en boven bevindt zicht het 'pronkstuk': de godin Guanyin. Je mag er echter niet fotograferen. Het betreft een kopie van het origineel, dat tijdens de Culturele Revolutie is verdwenen.

Nan Qibao Si

Deze tempel ligt naast de 'oude stad' Qibao en ontdek ik op 5 juni 2018. De kleine tempel bevat veel mooie beelden en even verderop is een groot terrein met hallen en een pagode met zeven verdiepingen. Deze pagode kun je beklimmen en op iedere verdieping staat een prachtig beeld.
In één van de hallen staan veel beelden waarbij jaartallen staan. Een van die beelden vertegenwoordigt je geboortejaar. Of dat invloed op je heeft of wat dat voor jou bepaalt werd me niet duidelijk.