(Leestijd: 1 minuut)

ingang van de Shwedagon Pagode in Yangon

De Shwedagon Pagode in Yangon

De Shwedagon Pagode in Yangon is voor de Birmese boeddhisten het belangrijkste bouwwerk. De pagode is van goud en wordt omringd door vele andere pagodes en tempels. De pagode is 98 meter hoog. Goud is de overheersende kleur en maakt de sfeer heel speciaal.
Overal wordt gebeden en geofferd en er wordt water over verschillende beelden gegoten. Kortom: het is alles "religie" wat hier speelt. Maar de pagode is ook een ontmoetingsplaats voor iedereen en er wordt zelfs gepicknickt op deze zondag. Ook zijn schilders actief die het moois met de kwast willen vastleggen.

Ik bezoek deze pagode op 7 oktober 2012 en breng daar 's morgens lange tijd door om de sfeer te proeven en te kijken hoe men hier doorbrengt. . 's Avonds keer ik weer terug om de gouden pagode in het licht van de ondergaande zon te zien. Het blijkt dan, dat het hier ook 's avonds nog vreselijk druk is. Overal zijn verlichte Boeddha's te zien en de pagode wordt zelf ook prachtig verlicht.

Op deze dag heb ik onderstaande fotoserie gemaakt. Ik heb geen teksten bij de foto's gemaakt. Het is een weergave van 'de sfeer' bij de pagode.