(Leestijd: 2 - 3 minuten)

WestBengalenSiliguri

Siliguri is een metropool die delen van de districten Darjeeling en Jalpaiguri in de Indiase deelstaat West-Bengalen (zie kaart rechts) omvat. Bekend als de poort naar Noordoost-India. De stad is gelegen aan de oevers van de Mahananda-rivier aan de voet van de Himalaya. Siliguri is de derde grootste stedelijke agglomeratie in West-Bengalen, na Kolkata en Asansol.

In Siliguri zijn we één dag (19 februari 2020) als we op weg zijn van Darjeeling naar Guwahati. Hoewel er mooie beschrijvingen zijn van deze stad en (voornamelijk) de omgeving ervaar ik deze stad als druk, lawaaiig en "Indiaas schoon". De korte tijd, die we er hebben bezoeken we de Hongkongmarkt, de Iskcon en de Shyam tempel en de kloosters Ewan en Salugara. Meer tijd hebben we niet.

Beelden van de stad

De omgeving van Siliguri waar wij zijn is druk met auto's, bussen, riksjahs, taxi's, handkarren, koeien, enz. Het lawaai van de claxons is constant, omdat Indiërs denken dat je hier mee sneller vooruit kunt gaan.

De Hongkongmarkt

De eerste avond lopen we naar de Hongkongmarkt, een serie smalle straatjes met winkeltjes en kraampjes. Vooral veel kleding, sieraden, horloges vind je hier, maar ook een lekker hapje wordt klaar gemaakt terwijl je wacht.
Het is de enige plek waar je geïmporteerde producten (voornamelijk uit China en Zuidoost-Azië) en merkproducten tegen een lage prijs kan krijgen .Om een ​​goede deal te krijgen, moet je goed kunnen afdingen.

Ook kun je op de markt (en op andere plaatsen in de stad) verkopers van bepaalde snacks tegenkomen:

Ewan India Boeddhistisch klooster

Dit klooster benoemt zichzelf als een soort studiecentrum voor het boeddhisme. Het is een vrij groot complex en de tempel kunnen we nog net in, omdat deze gaat sluiten als de monniken aan hun lunch willen beginnen.

Het Salugara klooster

De belangrijkste attractie hier is de 30 meter hoge stoepa, waarvan wordt aangenomen dat deze is gesticht door de Tibetaanse Lama, Kalu Rinpoche. Deze ideale, rustige locatie voor meditatie werd gevestigd door Tibetaanse monniken en volgelingen van Dalai Lama.

De ISKcon tempel

Ook bekend als Sri Sri Radha Madhav Sundar Mandir, een van de grootste Krishna-centra in de noordoostelijke regio van India. Deze tempel is gebouwd door ISKCON, wat staat voor International Society for Krishna Consciousness.
We bezoeken deze tempel en de vele bijtempeltjes waar het druk is met gelovigen die de verschillende ceremoniën bezoeken.

De Shyam tempel

Dit is een kleine Hindoeïstische tempel waar we op de laatste ochtend dat we in Siliguri zijn nog even een blik in werpen.

Het verkeer in Siliguri

Onderstaand filmpje geeft een mooie indruk hoe men in India de weg gebruikt. Alles rijdt door elkaar heen en men maakt zich kenbaar door veel met de claxon te werken. Niet dat het helpt, maar in India gaat men er blijkbaar vanuit, dat de claxon niet voor niets is.