(Leestijd: 1 - 2 minuten)

SULAWESI, het eiland van de Toraja's

Sulawesi is een van de grotere eilanden van Indonesië. Het is in grootte het elfde eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km². Het eiland telt ongeveer 15 miljoen inwoners en is ingedeeld in zes provincies:

Sulawesi bezoek ik in 1992 als onderdeel van een groepsreis. We bezoeken hier o.a. het land van de Toraja's en maken daar een uitgebreide begrafenis ceremonie mee. Ook de wijze van 'begraven' is in deze cultuur bijzonder: men plaats de kisten met de overledenen in grotten.

Begrafenis bij de Toraja's

Bij de Toraja's is de begrafenis een feestelijk gebeuren. Er wordt gewacht met begraven tot er voldoende geld is om alle gasten uit te nodigen en alle familie van waar ook ter wereld aanwezig kan zijn.

Centraal punt op zo'n enkele dagen durend ceremonieel, is de rituele slachting van runderen en varkens. Op de begrafenis die wij bijwonen werden 12 runderen in één keer geslacht op een veld naast het dorp.
Mocht u niet erg tegen bloed kunnen, dan kunt u de vergrotingen via de serie beter overslaan.

Ujung Pandang, gezellige stad op Sulawesi

Ujung Pandang of Makassar is een grote stad op de zuidpunt van Sulawesi en ons vertrekpunt naar het land van de Toraja's. Het is een gezellige stad, waar we in 1992 ongeveer een dag hebben kunnen doorbrengen. Van die tijd hier een paar beelden.