(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Koh Samui, toeristisch eiland

koh samuiKo Samui is een eiland in de Golf van Thailand. Het ligt zo’n 700 kilometer ten zuiden van Bangkok en 80 kilometer vanaf de oostelijke kustlijn in het zuiden van Thailand. Het is een groot eiland met veel toeristische stranden, zoals Chaweng Beach en Lamai. De noordelijke stranden met de rustieke dorpjes Mae Nam, Bophut, Bang Rak (de grote Boeddha) en Choeng Mon zijn lieflijker, terwijl de stranden aan de westkust bijna (vrijwel) uitgestorven zijn.

Op Koh Samui wonen rond de 40.000 mensen, 90% daarvan is Boeddhist. Het is een ontzettend mooi eiland met veel natuur en variatie. Koh Samui was ooit een eilandje voor de visserslui. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. In de vroege jaren ’70 kwamen de eerste backpackers naar het eiland. Zij voeren achterop een kokosnootboot en waren dus de eerste toeristen. In die tijd stonden er slechts een paar bungalows en de bezoekers kon je op één hand tellen.

Het eiland veranderde in de jaren ’90, toen veel toeristen naar Koh Samui kwamen. Vanaf dat moment kwam de groei erin. Vandaag de dag is Samui na Phuket het tweede meest populaire eiland van Thailand. Het is misschien niet het mooiste eiland, maar als je goed zoekt, vind je echt wel witte stranden, helder zeewater met fraai koraal en idyllische watervallen. De ontwikkeling van Koh Samui gaat zo langzamerhand zijn tol eisen. Vooral in het hoogseizoen zijn de stranden van Chaweng en Lamai afgeladen vol en kun je hier over de hoofden lopen.

Ik ben hier verscheidene keren geweest. De eerste keer was in 1989 toen het nog erg rustig was en je kon logeren in hutjes aan het strand.

Die hutjes zijn er niet meer. Tegenwoordig is de hele kust volgebouwd met resorts en hotels en is Chawaeng van een rustig dorpje tot een drukke toeristenplaats geworden met de nodige bars, ladyboyshows, restaurants, toeristenwinkels, massagesalons, karaokebars, 'gastvrouwen', enz. Verder op het eiland heb je diverse olifantenkampen waar toeristen een ritje op de olifant kunnen maken al wordt dat tegenwoordig sterk afgeraden, omdat de olifanten hiervan alleen maar schade ondervinden. Er zijn kartbanen, jungletreks en meer van die door toeristen gewaardeerde attracties.

Na mijn eerste bezoek in 1989 ben ik weer terug in 2015.

In 2017 ben ik er nog een keertje; in Chawaeng in hotel Samui Verticolor. Van 19 april tot 3 mei relax ik hier en verken het eiland wat meer dan ik de voorgaande keren heb gedaan.

Een uitgebreid verslag met foto's van 2015 vindt u hier

Het verslag van 2017 is op deze link te vinden.