(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Koh Samui in 2017

Mijn derde verblijf (na 1989 en 2015) op Koh Samui is in Chawaeng. De zaken die ik heb bezocht vind je hieronder.

Chawaeng, vermaak voor de toeristen

Het belangrijkste toeristische centrum is Chawaeng, een dorp dat rond een meertje is gebouwd. Hier vind je de meeste toeristische zaken als bars, restaurants en vermaak. De fotoserie hieronder geeft een kleine impressie.

Belangrijk voor toeristen is natuurlijk het strand. Ik maak er verscheidene keren een wandeling en - ondanks de vele regen - kan ik er af en toe ook eens een uurtje liggen en zwemmen.

Wat Khao Hua Jook

Vanuit Chawaeng zie je op de heuvel ten noorden van het meer al van ver de pagode, die bij de tempel Wat Khao Hua Jook hoort. In deze tempel bevindt zich de voetstap van Boeddha. Het is een hele klim naar boven (je kunt ook met de auto!), maar het eindresultaat is beslist de moeite waard. Niet alleen kom je in een bijzondere tempel, maar vanaf de heuvel heb je ook een prachtig uitzicht op Chawaeng.

Boottocht rond Koh Samui

25 april ga ik met een georganiseerde boottocht het eiland rond. We vertrekken vanaf de Big Buddhapier. Het is prachtig weer en vanaf de boot kun je goed zien hoeveel roofbouw er wordt gepleegd op het eiland: veel resorts tegen de bergen op, nog meer nieuwe, maar ook verlaten en vervallen resorts. Dat was me een paar jaar gelden ook al opgevallen, maar nu wordt het pijnlijk duidelijk. Maar de boottocht is heerlijk relaxed.

Op Koh Taan krijgen we een lunch, die hier ter plekke op een vuurtje wordt klaar gemaakt. Via de westkust varen we weer terug naar ons beginpunt waar we om 18.00 uur arriveren en terug gebracht worden naar het hotel.

Naar het Zeepark Ang Thong

Op 1 mei 2017maak ik een nog een boottocht. Nu naar Ang Thong, een mooi zeepark. De boot is vol met zo'n 80 passagiers die in twee groepen worden verdeeld met verschillende kleuren armbandjes.

We maken een stop op Ko Wua Talap waar we naar een uitkijkpunt mogen klimmen. Het is een lastige klim maar zeer de moeite waard. Ik kom doorweekt van het zweet op het hoogste punt en geniet van een schitterend uitzicht over de omringende eilandjes. Daar zie je goed hoe uniek dit "zeepark" eigenlijk is.

We varen verder naar Ko Mae Ko, waar de eerste groep in de kajaks stapt. De tocht is niet erg spectaculair, maar leuk om te doen. Verderop gaan we weer aan land en kun je een klim maken naar de Jade Lagune. Ook dit is weer een vreselijk steile klim, maar ook nu weer met een mooi slot: het mooie bergmeer.

Toer over het eiland

22 en 23 april huur ik een auto om eens een rondje over het eiland te maken en een aantal interessante plekken te bezoeken. Zo kom ik eindelijk eens een keer bij Hinta en Hinyai, de rotsen die een soort beeldmerk van Koh Samui vormen. Het gaat hier om een "opa" en "oma", maar de meesten zien toch een penis staan en - met veel fantasie - kun je een gat in de rotsen zien als een vagina. Toeristen bedenken van alles (maar de Thai kunnen er ook wat van...).
Ook bezoek ik de Racha Thammaram, de slangentempel, de voetstap van Boeddha in het zuiden van het eiland, de Hin Lad waterval die er wat armoedig uitziet wegens gebrek aan water en de Grote Boeddha aan de noordkust, waar ik in 2015 ook al eens was geweest.

Naar Hua Hin

Op 3 mei 2018 neem ik afscheid van Koh Samui en ga met de snelboot met tussenstops op Koh Pangan en Koh Tao naar Chumphon. Hier staat de bus klaar die me verder naar Hua Hin zal brengen.