(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Taung Kalat: berg waar de 37 nats wonen

Op 22 oktober 2012 rijden we naar Taung Kalat, de berg waar de nats (geesten) van Myanmar wonen. Onderweg stoppen we nog bij een bedrijfje waar palmsuiker wordt gemaakt. Daaruit wordt weer een gedestilleerd drankje gebrouwen. Ook mogen we hier een boer helpen, die de bonen uit de palmbomen aan het malen is

Een groep nats op Taung Kalat in MyanmarMount Popa is een 1518m hoge stratovulkaan 60km ten zuidoosten van Bagan in Myanmar. Taung Kalat is een vulkanische berg (737m hoog) met loodrechte rotswanden vlak naast Mount Popa. Het is een heilige berg voor de Birmezen, waar bovenop een klooster is gebouwd. Voor de Birmezen is Taung Kalat/Mount Popa het centrum van de verering van de 'nats', de geesten.
In Myanmar is het animistische geloof in geesten nog altijd diep geworteld, zodanig dat het naast het Boeddhisme kan bestaan. In de Birmese huizen vindt men vaak zowel altaartjes voor Boeddha als voor de geesten: overleden voorouders, hooggeplaatste personen en natuurgeesten. Op Taung Kalat is er – naast een Boeddhistisch tempelcomplex – een heiligdom voor de nats. De belangrijkste 37 worden er uitgebeeld en vereerd. Het zijn vooral belangrijke personen uit het Birmese religieuze en mythische verleden. Om die reden is het een belangrijk pelgrimsoord en wordt de berg ook wel de 'Olympus' van Myanmar genoemd.

Om alles goed te kunnen zien moet je er wel een heel eind voor klimmen op steile trappen, maar dat is zeker de moeite waard. De hoeveelheid goud en de beelden die overal staan zijn indrukwekkend. Maar ook de mensen die hier op bezoek komen zijn interessant en het is mooi om te zien met welke rituelen men hier aan de gang gaat.