(Leestijd: 1 minuut)

Tempel van de Hemel

kalligrafie bij de Tempel van de HemelDeze tempel bezoek ik op 10 juni 2011. De tempel is gebouwd van 1406 tot 1420 en ligt in een park van 273 ha. Voor de ingang kalligraferen oudere mannen Chinese symbolen op de grond. Ze doen dit met water, zodat het ook weer verdwijnt (zie foto rechts).

De Tempel van de Hemel ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing. Hier leidden de keizers van de Ming-dynastie een plechtige, rituele ceremonie, waarbij ze als bemiddelaar tussen hemel en aarde offers brachten om de gunst van de goden af te smeken voor de volgende oogst. De godsdienst die daarbij hoort is het daoïsme. Tegelijk was deze band met de hemel natuurlijk ook de legitimatie van hun bewind.

Het tempelcomplex bestaat uit de Zaal van de Oogstoffers, waar voor de goede oogst werd gebeden, de Hal van Keizerlijke Onthouding (de keizer moest 3 dagen vasten alvorens aan de ceremonie deel te nemen), het Hemelaltaar en enkele bijgebouwen.

De tempel is ook een ontmoetingsplek voor Chinezen. In het park rondom en in een toegangsgallerij naar de tempel is het een drukte van belang en verpozen mensen zich o.a. met spelletjes.