(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Parken in Shanghai

Een stad met miljoenen inwoners is vaak een opeenstapeling van huizen, kantoren, fabrieken, enz. Toch moet er ook het nodige groen worden aangeplant voor de zuurstof die al die mensen gebruiken. En natuurlijk ook om al die mensen een beetje recreatiemogelijkheden te bieden.

Shanghai heeft ook van die groene plekken, die ik tijdens mijn bezoeken ook gebruik om de stad een beetje te ontvluchten.

Het Volkspark van Shanghai

Het Volkspark is samen met het Volksplein een soort groen hart van de stad. In het park bevindt zich onder andere het Museum voor Hedendaagse kunst en het Tentoonstellingsgebouw over Shanghai. Voor de stadsbewoners is het een prettige plek om te vertoeven.

Op zaterdag 9 juni 2018 ben ik hier en loop over de 'vrijgezellenmarkt' waar ouders hun zoon of dochter aanprijzen voor een huwelijk. Ik had een dergelijke happening al eens eerder gezien in Chengdu, maar hier is hij zeer uitgebreid en keurig georganiseerd door zoon of dochter met alle kwaliteiten op een paraplu te prikken. Je zou in een tijd van internet dating zoiets niet meer verwachten, maar tradities zijn er om in ere te houden.

Gongqing Forest park

Even relaxen in Gongqing Forest ParkDe naam doet vermoeden dat je hier een ondoordringbaar woud kunt betreden, maar dat valt tegen. Gongqing is een aangelegd park met recreatiemogelijkheden (paardrijden, bootjes, uitkijkpunt, huisjes, enz.). Er is slechts een klein deel waar men geprobeerd heeft een wat natuurlijker omgeving te maken, maar het overgrote deel is keurig aangelegd.

Ik ben er op 20 mei 2019. Het is een maandag, dus is het niet erg druk. In het weekend zal het hier veel drukker zijn gezien de hoeveelheid bootjes die ik hier zie. Nu is het heerlijk rustig en kan ik lekker genieten van dit park. Het naastliggende bamboebos (kun je met hetzelfde kaartje bezoeken!) is ook mooi, maar ik zie er weinig bamboe. Maar ach, het is leuk wandelen in een rustige omgeving.

Yuyuan Garden

Eén van de grootste attracties in Shanghai is Yuyuan garden, een authentieke tuin in Chinese stijl. Deze tuin ligt vlakbij de Oude Stad en wordt druk bezocht. Vooral in het weekend is het erg druk en moet je op bepaalde plekken soms lang wachten om verder te kunnen.
Ik bezocht de Oude Stad al eerder, maar op 20 mei 2019 neem ik de tijd voor deze tuin.

Yanfu Park

Yanfu Park is een klein park bij Fujian S Road tegenover mijn hotel. Ik zie daar vrijwel de hele dag mensen hun rondjes maken om dit park; er is een speciale voorziening voor gemaakt. Op 21 mei 2019 loop ik 's morgens vroeg dit park eens in en zie hoeveel mensen er bezig zijn met beweging: tai chi, zwaardvechten, basketbal, hoelahoep, enz. zowel individueel als in groepsverband.