(Leestijd: 1 - 2 minuten)

XIAMEN: eindpunt van de reis in 2012

Op 28 juni 2012 eindigt de rondreis in Xiamen een grote stad aan de kust. Hier is o.a. een rijk westers verleden, omdat veel Europese landen hier vroeger hun handelsvertegenwoordigingen hadden.

We maken een trip naar het eiland Gu Lang Yu, waar je bij helder weer naar Taiwan kunt kijken. Vandaag is dat echter niet het geval. Het is erg druk op het eiland, omdat veel Chinezen hier willen snuiven aan de Europese uitstraling, die het eiland nog wel enigszins heeft.

Start van de reis in 2018

Zicht op de stad XiamenOp 19 en 20 mei 2018 ben ik terug in Xiamen aan het begin van een tweeweekse groepsrondreis door het oosten van China. Omdat ik in 2012 het eiland Gu Lang Yu heb bezocht (zie hierboven), ga ik vandaag naar het grote tempelcomplex van Namputao. Dit complex is tegen de berg op gebouwd, dus dat is behoorlijk wat klimmen. Het is heet, dus voor de top is 'geen tijd'.
Het is ook wel weer even wennen aan de drukte. Er zijn enorm veel Chinezen in dit land en die reizen tegenwoordig overal naar toe, dus dat geeft wat drukte op bepaalde plekken.

Ook bezoek ik het universiteitscomplex met o.a. een hele lange tunnel, die vol staat met muurschilderingen en met Chinezen die allemaal op de foto willen. Als ik de tunnel weer uitkom staan schoolkinderen klaar met hun boekjes waarin ik wat moet schrijven. Onder leiding van hun leuke meester maken we groepsfoto's waar we ook braaf allemaal dezelfde bewegingen maken. 
Hierna nog even een kijkje op het strand en 's avonds genieten van een heerlijke maaltijd in één van de vele kleine eethuisjes.