(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Xian, hoofdstad van de provincie Xian

Xi'an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi. Het was ooit de hoofdstad van heel China. Xi'an is het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en ligt aan de rivier de Wei he. In vroeger tijden werd het Chang'an genoemd, dat 'hemelse vrede' betekent. Tijdens de Tangdynastie was het de hoofdstad van China met een bevolking van misschien wel 1 miljoen inwoners op een oppervlakte van 84 km2, waarmee het toen ongetwijfeld de grootste stad op aarde was.

De bevolking bedraagt thans naar schatting 4 miljoen inwoners. Xi'an heeft, mede als gevolg van de Zijderoute, ook een grote moslimwijk met de 1250 jaar oude Grote Moskee van Xi'an.

Ik bezoek Xian tijdens de rondreis van 2011 op maandag 13 juni. Met een paar reisgenoten maak ik een wandeling door de stad en bezoek de moskee, de drumtoren en de klokkentoren. Aan het eind van de middag maken we een fietstocht over de muur. Deze muur omsluit de hele binnenstad en is ruim 14 kilometer lang.
De stad vormt het hart van het begin van de Chinese beschaving. De Qin-dynastie, de eerste dynastie die China verenigde, had vlakbij zijn hoofdstad. Het graf van keizer Qin Shi Huangdi met het bijbehorende Terracottaleger, is vlakbij de stad en heb ik bezocht op 14 juni 2011.