(Leestijd: 1 - 2 minuten)

miao2

XIJIANG: hoe je van een gewoon dorp een openluchtmuseum maakt

Op 16 juni 2012 kom ik in Xijiang, het dorp met de grootste gemeenschap van Miao (ong. 1000 gezinnen). Na de dorpen die ik eerder heb bezocht in de voorgaande dagen is dit een heel merkwaardige ervaring. Via een zeer brede en hoge trap kom je bij een ingang waar je entree moet betalen (100 yuan). Vervolgens ga je in een bus en in ongeveer 15 minuten rijd je dan naar het dorp.
De twee hoofdstraten van het dorp kennen alleen souvernirwinkels en twee keer per dag wordt er een show gegeven op het dorpsplein: een half uur, waarvan 20 minuten op fluiten wordt geblazen!
Kortom: hoe China van een dorp een openluchtmuseum maakt.

Ik mijd die dag zoveel mogelijk het toeristisch gedeelte en loop het dorp in naar boven waar je geen toerist meer tegenkomt en je nog lekker kunt genieten van het dagelijkse leven.

Uiteraard bezoek ik ook de show, want ik wil die klederdrachten en dansen wel zien. Maar helaas, alleen aan het begin komen er meisjes in klederdracht en die zijn snel weer verdwenen. De rest van de show bestaat uit twee heren, die op hun fluit spelen, een koor en een slot waar de toeschouwers mee mogen dansen. En dat doen de Chinezen dan ook massaal!

De dag dat ik er met mijn reisgenoten was stonden voor de hoofdingang allerlei mensen klaar op de grote trap in hun mooiste klederdracht. Of dit iedere dag zo was of dat er nu hoog bezoek kwam werd me niet duidelijk. Voordeel was nu wel, dat wij ook de mooie klederdrachten van dichtbij konden bewonderen en dat er ook nog werd gedanst en gezongen.