(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Yangon, groene hoofdstad van Myanmar

hoofd van de liggende BoeddhaTot 2005 was Yangon de hoofdstad van Myanmar. In dat jaar werd de hoofdstad verplaatst naar het binnenland en heet Nay Pyi Taw. Maar economisch gezien is Yangon nog altijd de belangrijkste stad in het land. Hier vind je belangrijke boeddhistische centra, belangrijke markten en een belangrijke haven.
We beginnen hier de rondreis door Myanmar en die rondreis eindigt hier ook. Zo ben ik dus vier dagen in deze stad. Er is weinig hoogbouw en veel groen. De foto's heb ik ingedeeld naar de dagen dat ik hier was, waarbij ik voor de Shwedagon Pagode een aparte serie heb gemaakt (zie het menu links).

6 oktober: Aung San museum en liggende Boeddha

De eerste dag loop ik met mijn kamergenoot Barry een middag in de omgeving van het hotel. We lopen langs het Koninklijk Meer, bezoeken het Aung San museum en bekijken verschillende pagodes in de buurt. Opvallend zijn de woningen. Deze zijn in zeer slechte staat van onderhoud, maar toch wonen er mensen in. Een beeld, dat we op heel veel plaatsen in Yangon zien.
We bezoeken ook de grote liggende Boeddha in de Chaukhtatgyi Paya. Dit indrukwekkende beeld is 70 meter lang en 18 meter hoog en is daarmee de grootste liggende Boeddha in het land.

7 oktober: wandeling door de stad

Op de tweede dag in Yangon (7 oktober 2012) maak ik met een paar reisgenoten een wandeling. Je krijgt van Yangon een mooi tijdsbeeld: gebouwen uit de tijd van de Britse overheersing bepalen voor een groot deel het beeld in het centrum van de stad. Werden deze vroeger gesloopt, tegenwoordig gaat men toch steeds meer tot restauratie over. Het stadhuis stond tijdens mijn rondwandeling helemaal in de steigers.
Gewone woonhuizen daarentegen zijn soms in staat van volledig verval: uitgeslagen muren en planten die uit allerlei voegen groeien. Niet alleen tekenen van het tropische klimaat, maar vooral van slecht onderhoud.

Yangon is een drukke stad met een levendig centrum waar in allerlei kraampjes en stalletjes langs de weg van alles en nog wat wordt aangeboden.De Indische wijk doet denken aan India, ook al vanwege de aanwezigheid van hindoetempels daar.
Vandaag bezoeken we ook de Shwedagon Pagode. Daarvan is een aparte fotoserie (zie het menu links).

28 oktober: zittende Boeddha en Sula Pagode

Uiteraard is Yangon als oude hoofdstad van het land, het economisch centrum. Daarnaast wordt het door de meeste mensen nog steeds als daadwerkelijke hoofdstad beschouwd, ook al omdat het reizen naar de nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw vrijwel onmogelijk is.

Op de laatste twee dagen van de rondreis door Myanmar zijn we ook in Yangon. Op 28 oktober hebben we 's middags nog tijd om naar de grote zittende Boeddha te gaan en daarna gaan we nog even de stad in. De dag beëindig ik bij en in de Sula Pagode, die in het centrum van de stad staat. Hier ervaar ik een prachtige zonsondergang, die de pagode schitterend doet oplichten. Extra verrassing daarbij is de opkomende volle maan.

29 oktober: Aung San Suu Kyi

Yangon is de stad waar Aung San Suu Kyi vanaf 1991 haar huisarrest heeft doorgemaakt. Natuurlijk is het daarom logisch ook even daar een kijkje te nemen. We doen dat op de latste dag van de reis: 29 oktober. Helaas komen we niet voorbij het hek, maar dat is de plek van waarachter zij met een megafoon de bevolking toesprak.
In 2012 is zij vrij gelaten en heeft meegedaan aan de parlementsverkiezingen. Zij heeft inmiddels een plaats in het parlement en mag vrij reizen. Uit gesprekken die we af en toe met bewoners tijdens onze reis hebben blijkt, dat de verwachtingen die men van haar heeft erg hoog gespannen zijn. Men verwacht grote veranderingen.