(Leestijd: 1 - 2 minuten)

YOGYAKARTA, de sultanstad op Oost Java

Yogyakarta is de stad van de Sultan van Oost Java. Zijn paleis - het kraton - staat er in volle glorie en is ook te bezoeken.
Ook het waterpaleis, hoewel een ruïne, geeft een indruk van de rijkdom van de vorsten destijds. Uiteraard mag je de vogeltjesmarkt niet overslaan en verder kun je vanuit de stad mooie tochten in de omgeving maken.

Ik was hier in december 1991.

KRATON in Yogyakarta

Het kraton - sultanspaleis - is tussen 1756 en 1790 gebouwd en een prachtig voorbeeld van javaanse hofarchitectuur. Het bestaat uit veel grote en kleine paviljoens, die de Javaanse kosmos uitbeelden.

Ik heb op 27 december 1991 dit paleis bezocht.

PRAMBANAN, een hindoïstisch monument

Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Prambanan betekent: "veel priesters". In de reliëfs worden ze afgebeeld met een lange baard. De Prambanan ligt op Centraal-Java, ongeveer 18 km ten oosten van Jogjakarta, aan de weg naar Solo. De belangrijkste van deze tempels is de Lara Jonggrang, vaak ten onrechte aangeduid als "de Prambanan".

De tempels zijn ongeveer 850 n.Chr. gebouwd door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Korte tijd nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon het te vervallen.

Het complex staat op de Werelderfgoed-lijst van de UNESCO. En ik bezoek het vanuit Yogyakarta op 27 december 1991.