(Leestijd: 1 - 2 minuten)

zhejiangZhejiang, provincie in Oost China

Zhejiang is genoemd naar de rivier Zhejiang ('jiang' betekent 'rivier'). Zhejiang (kronkelende rivier) is de oude naam van de Qiantang Jiang, zo genoemd omdat de rivier kronkelend door het laagland stroomt en de provinciehoofdstad Hangzhou passeert.
Zhejiang is gelegen aan de Oost-Chinese Zee, ten noorden van de Straat van Taiwan. In het noorden is de provincie begrensd door de rivier de Jangtsekiang, in het westen door de provincie Hunan en in het zuiden door de provincie Fujian.
De provincie is gelegen tussen 30 en 35 graden noorderbreedte. Zhejiang heeft volgens de klassering van Köppen een chinaklimaat (Cw), een gematigd zeeklimaat met droge winters en een temperatuur hoger dan 3 graden Celsius in de koudste maand.

De hoofdstad van Zhejiang is Hangzhou, waar ik op 27 mei 2018 ben en o.a. het westmeer opvaar. Ook Wuzhen, een mooi "waterstadje", bekijk ik uitgebreid.

Zhejiang is een van de meest onherbergzame provincies aan de kust. Door de vele bergen is Zhejiang lange tijd een van de minst verstedelijkte kustprovincies van China gebleven. Deze provincie telt dan ook vergeleken met andere kustprovincies een relatief klein aantal grote steden. De weinige grote steden in Zhejiang liggen bijna allemaal aan de kust. Zij zijn een knooppunt van het vervoer van hout uit de bergen. Een grote stad aan de kust is de havenstad Wenzhou.